Začinski vrt usred Zagreba

Gospodin Branko Žufika i njegov začinski vrtOtkako posljednjih godina u nas raste zanimanje za uporabu svježega bilja u kuhinji a isto tako i vrtni centri te manji proizvođači po tržnicama nude i začine u loncima, sve je više onih koji njeguju makar osnovne začine kao lončanice ili u priručnim začinskim vrtovima. Jedan takav ima i usred hrvatske metropole jedan od najuglednijih hrvatskih kuhara Branko Žufika uz svoj restoran «Gospodarski klub» u Aveniji grada vukovara 78, s istočne strane.

Vidio je, kaže, kako mu svjetski poznat francuski kolega chef Paul Bocuse uz restoran u Lionu  ima 50 kvadrata  začinskog vrta, pa sada na dvostruko većoj površiti uz ulaz u restoran zahvaljujući supruzi koja o tome brine, ima poizbor raslinja.

Začini iz vrtaŽufikini su najprije pripremili tlo, koje je duboko ponegdje i metar, sa dosta humusa, te uz obvezne ruže koje gospođa Žufika jako voli, imaju na prostoru gdje je do prošle godine uglavnom rasla trava, i kane, noćne frajle, krizanteme, gladiole, cinije , dragoljub i ukrasni kelj, a posadili su i komorač, bosiljak zeleni i grimizni, melisu, mentu običnu i citron, origano, vlasac, francuski peršin, čubar, lovor, ljupčac, kopar, ružmarin  i plešivičku lavandu – na Plešivici imaju čak četiri hektara za obradu! – slatke i ljute fererone, običnu i chilly papričicu. Ima tu i  pitome šparoge, rabarbare, brokule…

Svoje bilje gospođa Žufika bere kad je «vrijeme najbolje da sačuva najbolje od njega», a tada ga Ili suši ili posprema u ulje ili u ocat. Važno je neprestano brati, kako bilje ne bi otišlo u cvijet, važan je savjet gospođe Žufike. Nema ni običnoga graha boljega nego kada u njega dodaš malo čubra, dodaje, a svaka biljka ionako može se upotrijebiti u mnoštvu jela od kojih će svako optimalno začinjeno svojim začinima biti ukusnije. Branko Žufika u svojoj kuhinji uvijek istraži i neki novi. Kad je nekadašnjemu i Titovu kuharu, «hrvatskome Bocusu», i to ne samo u malome prstu nego i – pri ruci!

Snimio Dražen Kopač

(Objavljeno 5. rujna 2009.)