Vinsko računalo, praktično pomagalo za vinare

Vinsko računaloSvake jeseni tradicionalno u mnogih vinogradara berba grožđa izaziva   glavobolje, jer su i dalje, tvrde stručnjaci, vinogradari u nas mnogo bolji nego vinari.  Kako od dobroga grožđa proizvesti i dobro vino,  što grožđu dodati, koliko i kada i druge teme zacijelo su bile muke i Jovici Nikšiću iz Novoselca u Moslavini, kad je kao elektroničar za računalsku tehniku i TV-serviser  zanimanjem a hobijem vinogradar nakanio osmisliti pomagalo za vinogradare nazvavši ga “Vinskim računalom”. Prepoznavši ga korisnim,  tiskanje odnosno proizvodnju prvih primjeraka pomogli su Grad Čazma i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Priča o “Vinskome računalu” odnosno o njegovu vinu, pripovijeda 1966. taj rođeni Bjelovarac, započela je njegovom selidbom iz Čazme u Novoselec, gdje su ga srdačno prihvatili dobri susjedi te ga, po također dobrome običaju, počastili dobrim vinima. Prvi se put s vinogradom susreo u obitelji Kovačić. Tu su ga priče o vinu “suseda” Zvonka zainteresirale toliko da ih je posljednjih desetak godina nastavio što sam, a što uz tetka Miška Jelenčića s kojim je intenzivno radio u vinogradu i podrumu učeći od njega sve o starom načinu poizvodnje dobrog vina  “kako je to i njegov deda radio”.  Godine 2006. Jovica je završio i tečaj za voditelja podruma u Zelini, koji je vodila mr. sc. Ivana Alpeza, s kolegama iz Udruge “Brenta“ iz Ivanić Grada, čiji je i član. Učlanjen je i u udruge vinogradara i vinara “Grozd” iz Štefanja i  “Čazma” iz Čazme, nositeljem njegova projekta.

“Sada već više godina radim samostalno i u tuđim podrumima pomažući i pokazujući kako doći do kvalitetnoga stolnog vina, ali uz upotrebu svih suvremenih metoda i primjenu enoloških sredstava s kojima se ljudi uglavnom nisu još susretali. Za svoja sam proizvedena od 2004. do 2009. osvojio i više nagrada, uglavnom srebrnih medalja, na izložbama vina u Ivanić Gradu, Kutini i Virju”, pripovijeda izumitelj Nikšić.

Jovica Nikšić, autor Vinskog računalaVjerojatno zbog profesije elektroničara i preciznosti toga posla Jovica Nikšić stalno teži točnosti i u vinarstvu, u svim dijelovima proizvodnje, pa je, opisuje, tako i došao na ideju da drugim vinarima što točnije, a istodobno i lagano  prezentira formule i izračune prijeko potrebne da bi na kraju dobili zdravo vino.

Tako je nastalo njegovo “Vinsko računalo”,  pomagalo veličine A4, koje bi, kako je zamislio, trebalo služiti svima koji proizvode vino, neovisno jesu li članovi  udruga vinara ili jednostavno vinari hobisti koji bi također htjeli doći do što točnijih podataka o proizvodnji i čuvanju kvalitetnog vina. Svi podaci i proračuni napisani na “Vinskom računalu” izvedeni su, tumači, iz već poznatih i provjerenih formulacija za izračune pojedinih vrijednosti kojima se vinari koriste, ali nigdje nisu prikazani na tako jednostavan način.

Kako koristiti “Vinsko računalo”?

  1. Uz pomoć “Vinskoga računala” može se vrlo lako i brzo vidjeti koliko bi mošt izmjeren moštomjerom ili refraktometrom mogao dati alkohola u vinu  te da, ako to nije dovoljno do željene količine, vidimo i izračun koliko treba dodati šećera za pojačavanje mošta.
  2. Drugi izračun (u sredini, plavi dio) pokazuje koliko ima ostatka šećera u vinu (g/lit), ako izmjerimo i očitamo neku vrijednost (Brixa) na refraktometru.
  3. Polja u žutome dijelu odnose se na izračun koliko bi trebalo dodati sumpora u obliku vinobrana (g/100 l) ili  sumporaste kiseline (ml/100 l)  kako bismo održali potrebnu dozu zaštite u vinu, a da ne bude ni previše ili premalo.
  4. Crveno polje opisuje izračun za vrste grožđa iz sunčanijih klima kao što su istočna Hrvatska i Primorje  te da se uoči razlika u alkoholu u odnosu na grožđa iz sjevernijih dijelova Hrvatske.
  5. Potom slijedi opis postupka proizvodnje kvalitetnoga stolnog vina.

Cilj je projekta ponajprije bolje vino odnosno edukacija vinara odnosno da novo relativno pristupačno pomagalo koje će im pomoći da uvide potrebu za “uzgojem” većega prirodnoga sladora te za čuvanjem vina sumporenjem,  da se objasni postupak dobivanja minimalno dobroga stolnog vina, da vinari u svojim podrumima ne ostavljaju “preslatka” vina,  da vina ne pojačavaju “od oka” a ako već moraju da znaju uočiti razliku u sladoru grožđa iz različitih podneblja.

Dakako, kaže Jovica Nikšić, volio bih da se posredstvom “Vinskoga računala” čuje i za naše članove udruge iz Moslavine, a i za moslavačka vina. Uostalom, želio bih, govori, osnovati i udrugu vinara u Općini Križ.

Predstoji niz izložaba vina, a i izložaba inovacija (ARCA, INOVA…) na kojima Jovica Nikšić svoj uradak želi predstaviti što više ljudi. “Vinsko računalo”  trebat  će im već u rujnu, kada krenu prve berbe i prerada grožđa. Dakako, izumitelj bi želio svoj izum i registrirati i zaštititi.

Osim vinarima, na potpori zahvaljuje i obitelj, supruzi Željki na strpljenju, kćerki Maji za oslikavanje prvih ručno izrađenih primjeraka i sinu Dariju, učeniku trećega razreda Grafičke škole u Zagrebu, na velikoj pomoći pri pripremi za tisak  te prijateljima, vinarima koji pomažu u promociji  i  Studiju za dizajn i tisak “Linea”  iz Ivanić Grada, koji su i napravili prve  primjerke.

“Vinsko računalo” kane prodavati preko udruga vinara, ponajprije preko Udruge Vinara  “Čazma“.  Cijena bi mu bila otprilike jednaka cijeni butelje dobroga vina, oko 40 kn, a za veće narudžbe preko vinarskih bi udruga cijena bila još povoljnija.

Snimio Dario Nikšić

Više informacija izravno:
Jovica Nikšić
Česmanska 7
10315 Novoselec
tel. 092 2452069
mob. 098 735 994
tel/fax  01 2897 068
e-mail jnixic@gmail.com