Važno o rezidbi masline

“Rezidba masline” naslov je knjige što ju je prošle godine izdala splitska poljoprivredna nakladnička zadruga Agroknjiga, u sklopu biblioteke Mediteranska poljoprivredna knjiga. Zbornik radova dipl. ing. Dobroslava Elezovića, u kojem su tekstovi što su mu u proteklih deset godina izlazili u različitim časopisima, ujedno je i priručnik o rezidbi masline, prvi takav na hrvatskome jeziku.

Autor ističe kako se rezidba, kao vještina, stječe upornim radom, a pogreške su dio prakse, što ne smatra problemom, jer maslina nije osvetoljubiva i svom uzgajivaču sve oprašta, dapače i nadoknadi mu. U uvodnom dijelu objašnjeni su jezični nazivi i povijest rezidbe masline, a potom i koja su joj načela i svrha te mogući načini rezidbe, ovisno o domaćim i stranim autorima. U poglavlju Osnove rezidbe autor objašnjava niski uzgoj, reakciju stabla na rezidbu, kada je pravo vrijeme za rezidbu, ali i njezin ekonomski cilj i stabilnost proizvodnje. Kako je osnovni uvjet rezidbe poznavanje grančica, istaknuto je da mogu biti nerodne, drvne, cvjetne i mješovite.

Autor navodi i praktične ciljeve rezidbe te rezidbu prema starosti stabla. Opisani su i tipični oblici krošnje – kugla, niski cilindar, višestruki stožac, na krakove, palmeta, ipsilon, dva krila, svijećnjak, vrba, dva debla ili više njih te kotlasti grm. Objašnjena je i rezidba mladog stabla, od početka do punog roda te sve o prstenovanju i podrezivanju masline. U posebne vrste rezidbe navedena je ona uz berbu i djelomična. Prikazana je i rezidba maslina tijekom ljeta te sve moguće pogreške u rezidbi kod mladog i starog stabla, te pri sadnji, oblikovanju krošnje i pomlađivanju. Osim predstavljanja odgovarajućeg alata za uspjeh u radu autor je opisao i vrste navrćanja masline.

Knjiga se za 70 kn može kupiti izravno od nakladnika (tel. 098/185-6630).