Uskrsni običaji u Okešincu

Više od trista jaja u samo tri sata preobrazilo se u lijepe pisanice u prvi put održanoj radionici  “Uskrsni običaji u Okešincu”, održanoj  u subotu, 4. travnja u mjesnome domu , u tome moslavačkom sleu pokraj križa. Različite postupke bojenja pisanica od hladne i tople tehnike voskom do kreativnog oslikavanja različitim drugim prirodnim materijalima predstavile su organozatorice – članice Udruge za promociju ženskih prava, poduzetništva i stvaralaštva te njihovo savjetovanje i edukaciju “Ženske ruke” iz Križa te Mjesni odbor  i DVD-om Okešinec.

Ivana Posavec-Krivec, predsjednice Udruge osnovane 2007. godine, sada sa tridesetak članica, bila je više nego zadovoljna odazivom posebice žena i najmlađih na oslikavanje kao i na izložbu na kojoj je u svome rodnom selu govorio i Božica Brkan, autorica knjige “Oblizeki – Moslavina za stolom”, prisjećajući se uskrsnih običaja u svome djetinjstvu. Potom je amatersko kazalište “Josip Badalić” iz Križa izcvelo predstavu “Kad pevaljka dojde”.

Za neponovljiv doživljaj upotpunjen rascvjetanim granama na kojem su visjeli pisanci, uskrsnim kolačima i jelima, starinskim čestitkama koje je prikupio Vladimir Gajski, osobito su zaslužne i Ivka Crnogaj (kreativna radionica i radionice za djecu – čestitke, oslikavanje plastičnih jaja, izrada košarica i ukrasa za jaja od priručnih materijala, tijesta……), Martina i Jasminka Suk (kreativna radionica za tehniku salveta na jaje, “odijevanje” jaja tkaninom, koncem-heklani, vunom, zečeki….), Snježana Trčak (kreativna radionica razne tehnike a posebice špaga, sprejevi….), Maja i Nada Posavec te Marica Bahlen Marica (tehnike voskom i lukovicom). Također su radile i pripremale: Micika Sraka, Štefica Piljek, Suzana Juričić,  Maja Čatić, Snježana Ptičar, Mira Paher i drugi.

Sjajnim se iskazao i Mjesni odbor  Okešinec (predsjednica je članica Udruge Nina Grgat a bile su i druge članice Ksenija Šipić, Svjetlana Jelaković, Božica Blagušević, Radojka Kondres, Ivana) i  DVD Okešinec (predsjednica Marica Kukor te članovi Željko i Ivana Kutlić, Franjo Branjić, Ivan Blagušević, Stjepan Majer itd.)  te brojne žene Okešinca koje su ispekle tradicionalne kolače.