Sorta Asia – Najjagoda 2011.

Da napišem kako je jagoda afrodizijak? I samoj mi je to prebanalno, a ipak je upravo to voće zavodnica ne samo u gastronomiji nego i zavodnica naših voćnjaka. Ni najmanji vrt, a otkad su omiljene mjesečarke ni balkon, ne može bez nekoliko «grmića». Tako neki imaju jagoda doslovce cijelo ljeto.

Neki vole sitne a neki krupne, jedni sjajne tamne a drugi svijetle, pa i tek zacrvenjele. Neki će odabrati onu bez ikakva mirisa, a neki onu koja odiše kao da su je naparfimirali. Kako vam po volji, jer se sezona uzgoja jagoda uvelike produžila, a jagoda na tanjuru  – djelomice zahvaljujući i domaćem, a ne više samo uvoznome uzgoju – traje cijele godine.

Koja je najbolje? (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Mnoštvo je sorti koje se nude, a svake godine Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije «Jagodni prsten» i Udruga uzgajatelja jagoda Grada Zagreba biraju najjagodu sezone. No za to moramo pohvaliti Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razitak i šumarstvo Zagrebačke županije, čija je to bila ideja još u vrijeme kad ga je vodio iskusni agromarketingaš i aktualni državni tajnik mr. sc. Josip Kraljičković.

Kako je NF421 postala proslavljena Asia

Nedavno je ocjenjivački žiri, ocjenjujući oblik, veličinu, boju, miris, okus i opći dojam za Najjagodu 2011. godine izabrao sortu Asia, koja je prošle godine bila tek sedma, a dvije godine prije toga uzastopno treća. Ako se ne varam, ta je sorta još 2006. bila prva od 15 sortaka, ispred Dore i Clery, a tada je bila toliko nova da je nosila i naziv NF421! Voćari je, uostalom, drže jednom od najzanimljivijih sorata nove selekcije.

Asia, najbolje oscijenjena sorta jagode sezone 2011. kao i 2006. godine (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Asia je srednjerana sorta, koja za nekoliko dana u dozrijevanju kaska za sortama Clery i Alba. Bujna je, otporna na pepelnicu, bolesti korijena i sl. Plodovi, obično teški 26-30 g, vrlo su atraktivni – krupni, konusni, podjednake veličine, izuzetne izrazito crveni i sjajni. Sadržavaju mnogo šećera, ali je on dobro izbalansiran s kiselinama. Okusom podsjeća na stariju i nekad vrlo omiljenu sortu Elsante, koja se posljednje dvije godine na ocjenjivanju uopće ne pojavljuje, a nekad je palila i žarila bila uzgojena na otvorenome bilo hidroponska. Asia dobro podnosi transport, a po biljci se može u sezoni ubrati od 900 do 1100 grama ploda. Sorta dobro podnosi i uzgoj na otvorenome i u zatvorenome prostoru odnosno  u plastenicima, kao i hidroponski uzgoj.

Domaćin ocjenjivanja vinar Zdenko Šember iz Pavlovčana u društvu Gordane Matašin i Ivane Rendulić iz Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Druga od 13 ocjenjivanih sorta je Albion, američka mjesečarka, koja je prošle  i 2008. bila prva, a između toga peta. Treća je nova na ocjenjivanju Jolly, a Clery je četvrta, baš kao i prošle  te 2008. godine, dok je prošle godine bila druga. Peta je Sugar Lia, prošle godine druga, a dvije prethodne najjagoda. Dolly, također prvi put na ocjenjivanjuu, šesta je, ispred Queen Eliza (prošle godine  treća, pretprošle šesta, a prije toga sedma), dakle sorte u usponu. Osma je Nora, također nova, kao i 13.  Galia, a između njih su padajuće: Alba (2010. – 13., 2009. – 7., 2008. – 14.), Arosa (2010. – 9., 2009. – 12., 2008. – 11.), Antea (2010. – 12., 2009. – 4., 2008. – 5.) i Miss (2010. – 8., 2009. – 9., 2008 – 15.). Podsjećamo da ove godine na ocjenjivanju nije bilo prošlogodišnje 5. sorte Dora, 11. Raurica i 8. Marmolada. Kamo je nestala, primjerice, nekad nezaobilazna sorta Madeleine? Očito su promjene vrlo hirovite, a kako se, za razliku od voćaka s drveta, jagodni sortni asortiman može češće mijenjati, možemo istraživati cijele sezone, sa sve ranijim početkom i kasnijim završetkom.

Sorte ne samo za uzgajivače nego – konačno – i za potrošače?

Ideja za osvježenje: jagoda u pjenušcu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Zašto se jagode, ali i drugo voće, primjerice jabuke i kupine, uopće ocjenjuju tako ustrajno da je najjagoda odabrana već deveti put? Radi se očito o praćenju trendova u ponudi novih sorta, ali i promjene ukusa potrošača. Kako je to vrlo važno za tržište, jasno je zašto se ocjenjivanje odvija na ponudom najjačemu, zagrebačkome tržištu, gdje se objektivno i proizvodi najviše domaćih jagoda. Dio je to marketinga odnosno promocije toga voća, vezan uz Dane jagoda po zagrebačkim ulicama, promociju Vrgoračke i drugih domaćih jagoda.

Jasno je da će uzgajivači odabirati najunosniju odnosno najekonomičniju sortu vodeći donekle računa i što kupci vole, ali u ime potrošača žalim jedino i već godinama, ne samo u sezoni jagoda, pitam: zašto i na svakoj posudi nije označena sorta? I to bi bila edukacija, ali i izvrsna promocija. Tako bismo mogli bolje odabrati i pri kupnji ploda, ali i pri kupnji sadnica ne samo za tržište nego i za vlastiti vrt.