Škrlet – autohtona sorta vinove loze od prvih u nas certificiranih sadnica do snažnoga brenda

Operativnim programom Vlade RH od 2005. do 2009. godine planirano je podizanje ukupno 13.000 hektara novih vinograda. Međutim, u cijeloj je Hrvatskoj u tom razdoblju podignuto samo 190 hektara, od čega čak 113 hektara na području Sisačko-moslavačke županije te je u tome vodeća u Hrvatskoj! To je rezultat osmišljenih ulaganja. U šest posljednjih godina Sisačko-moslavačka županija iz proračuna je u podizanje trajnih nasada uložila 4,8 milijuna kuna, a uz to, u promidžbu vinogradarstva i vinarstva uloženo je dodatnih milijun kuna. Na području županije registrirano je 29 robnih proizvođača vina, a cijelo je područje u Hrvatskoj i Europi jedinstveno upravo po sorti škrletu. Podsjećamo također i  na tradicionalnu kutinsku izložbu vina hrvatske i vina tradicionalnih sorta. 

Promocija škrleta ako županijske i hrvatske autohtone sorte

Za razliku od državne, na razini Sisačko-moslavačke županije svi relevantni čimbenici udružili su se u jedinstvenome projektu Brendiranje škrleta – promocija škrleta kao autohtone sorte vina Sisačko-moslavačke županije”. Značaj kvantitativnog i kvalitativnog unapređenja vinogradarstva i vinarstva županija je, naime, odavno prepoznala kao jedan od najvažnijih i najperspektivnijih segmenata razvoja poljoprivrede, turizma i ukupnoga gospodarstva.

Nekoliko šrkleta od ponuđenih na tržištu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Škrlet, kojega je od 113 hektara novih nasada posađeno čak 57 hektara, izvorni je kultivar plemenite vinove loze Sisačko-moslavačke županije i predstavlja ne smao njezinu posebnost, prepoznatljivost i golem  potencijal.

Ugovor o dugoročnoj znanstveno-stručnoj suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu na oplemenjivanju autohotne sorte škrlet bijeli težio je 800.000 kuna, u čemu je Županija sudjelovala sa pola iznosa.

 S ciljem da na tržištu izađu prve certificirane sadnice škrleta, prve takve vrste u Hrvatskoj uopće, Županija je nastavila znanstveno stručnu suradnju s Agronomskim fakultetom u Zagrebu na klonskoj selekciji autohtonog moslavačkog kultivara vinove loze – škrlet bijeli. Ukupna vrijednost projekta je dva milijuna kuna, u čemu Županija sudjeluje sa 60 posto iznosa.  

 I “Izvorno hrvatsko” i “Tradicijski proizvod”

Osnovana na poticaj Sisačko-moslavačke županije Udruga “Moslavačka vinska cesta” u suradnji sa županijskom Obrtničkom komorom izradila je projekt “Brendiranje škrleta” u cilju promicanja škrleta kao autohtone sorte vina Sisačko-moslavačke županije zaštićenoga oznakama “Izvorno hrvatsko” i “Tradicijski proizvod”.

Također žele poboljšati vizualni identiteti škrleta, povećati informiranost o autohtonosti i kakavoći škrleta, poboljšati plasman na domaćem te predstaviti škrleta na inozemnom tržištu.

U projektu sudjeluju Sisačko-moslavačka županija, gradovi Sisak, Kutina, Petrinja i Glina, Općina Popovača te Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak i Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije i sve udruge vinara na području Županije, među kojima je i ona najstarija – Udruga “Lujo Miklaužić” Kutina.