Robna marka Kraljevina Zelina berbe 2011. samo trima vinarima

Prva boca vina robne marke Kraljevina Zelina ove je godine otvorena u ponedjeljak, 14. svibnja 2012. u zagrebačkoj vinskoj galeriji Miva. Berba 2011. zacijelo je prisjela mnogim vinarima, jer se robnom markom smiju ovjenčati samo troje vinara: Obiteljsko gospodarstvo Jarec-Kure iz Biškupca Zelinskoga, Obiteljsko gospodarstvo Puhelek-Purek iz Gornjega psarjeva i Vina Kos iz Hrnjanca.

Mr. Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Vinska kraljica i vinari čija vina mogu iz aktualne berbe nositi robnu marku Kraljevina Zelina (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Predsjednica Udruge Kraljevina Zelina Nataša Puhelek Puština za Živi selo kaže:

Unatrag desetljeća kako robna marka Kraljevina Zelina postoji nedvojbeno je porasla kakvoća toga našeg vina. Od dvadesetak članova naše Udruge čak je vino desetorice kandidat za robnu marku, ali je mnoge, zbog prošle godine povećanih šećera odnosno alkohola, mnoge to ponijelo pa su odnjegovali dobra vina, ali atipična za kraljevinu. Mi smo u našoj vinariji imamo oko 12 000 litara kraljevine, a 2200 litara odredili smo za buteljiranje u robnu marku Kraljevina Zelina.

Nataša Puhelek Puština sa svojom Kraljevinom Zelinom berba 2011. (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Robna marka Kraljevina Zelina jedna je od 11 rodnih marki Zagrebačke županije. Vino označeno njome proizvodi se od 1999. godine na gospodastvima uključenima u Udrugu proizvođača marke vina Kraljevina Zelina, a iz nekih berbi bilo je i desetak nosilaca robne marke.

To se vino proizvodi od sorte kraljevina crvena, autohtone sorte Prigorja, najpoznatije na zelinskome području. Srednja alkoholnost i naglašena kiselost «prirodno» ga na stolu određuju osvježavajućim ljetnim pićem odnosno veselim i društvenim vinom. Iako to ne vole čuti, osobito za gemište. Prigorci rado ističu kako su kraljevinu uzgajali i njome se osvježavali još grofovi Zrinski. Navodno ga je kušao i sam Ludwig van Beethoven.

Spala robna marka na tri vinara (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Kraljevinu preporučuju piti ohlađenu na 11 °C , a odlično se sljubljuje s kuhanom i pečenom puretinom, piletinom, teletinom, janjetinom i svinjetinom te domaćim prigorskim specijalitetima. Podsjećamo da je kraljevina odličan par prigorskoj perici odnosno loparki. Nekad su se time Prigorci krijepili po povratku s ponoćke

 Koliko će robnih mraki izrasti u berbi 2012.? (Snimila Božica Brkan / Acumen)

I Kraljevina Zelina moći će se kušati na Danima otvorenih podruma Zelinske vinske ceste od 16. do 20. svibnja 2012., koji se, kao i Dani otvorenih podruma Plešivičke vinske ceste od 23. do 27. svibnja održavaju uz Svjetski dan vina, koji se u svijetu obilježava tradicionalno posljednje nedjelje u svibnju. Obratite pozor i na prigodno besplatno kušanje vina i na zanimljivu ponudu jela. (Božica Brkan)