Recept za tradicionalne češnjovke

A ma ljudi pomagajte! – vapi u svom e-pismu Zvonko Marunić. Živimo u inozemstvu vrlo dugo, više od 40 godina. Svake zime pokušavam napraviti domaće kobasice, ali mi to ne uspijeva. Naime, žena mi je prava Posavka i ma što ja napravio, jauče da to nisu one prave posavske češnjovke što ih je jela kao dijete.

Na internetu, u Vašem listu, čitao sam o udruženju koje namjerava promovirati prave posavske česnjovke. Stoga bih zamolio te ljude da budu dobri i da me spase jada te mi kažu kako da zadovoljim ženu i imam mir u kući, kako da napravim prave posavske česnjovke. Lijepi pozdrav Posavcima. Unaprijed hvala.

Odgovara Božica Brkan, glavna urednica projekta Živi selo

Poštovanim ljubiteljima češnjovki skrećemo pozor kako recepturu za robnu marku posavske odnosno sisačke češnjovke recept još nije dovršen, jer se isprobava više varijanti. No kada bude, bit će – zaštićen. Donosimo stoga drugi, ali provjeren recept za izvrsne češnjovke kakve se od davnina pripremaju u kontinentalnome dijelu Hrvatske, posebice u Posavini i Moslavini. Na žalost, za takve je termički neobrađene proizvode, kao i za kulen primjerice, vrlo bitno lagano dimljenje i fermentiranje te lagano sušenje na zraku. A morat će se složiti da nešto od okusa češnjovki kakav pamti i gospođa Marunić ima i u zraku – posavskome, moslavačkome… Nisu bez razloga obične kobasice s kolinja, u kojima je važan okus češnjaka koji im je nadjenuo i ime, postale tradicionalan hrvatski specijalitet!

Češnjovke

(za oko 10 kg smjese)
3000 g nemasne svinjetine od lopatice
3000 g nemasne junetine
4000 g svinjskih obrezaka (sa slaninom)
200 g soli
30 g mljevena papra
1 žlica šećera
2 dl bijelog vina
2 dl vode
2-3 glavice sitno tučena češnjaka
tanka svinjska crijeva

Meso narežite na veće kocke začinite solju, paprom i šećerom. Dobro izmiješajte, ostavite da odstoji na hladnome preko noći te sameljite (pola na reznu ploču promjera 10 mm, a pola na reznu ploču otvora 15 mm). Mljevenu mesu dodajte procijeđenu vodu od češnjaka, pa miješajte pola sata povremeno dodajući vino i po potrebi i vodu. Punilicom nadijevajte tanka svinjska crijeva. Oblikujte parove kobasica duljine 15 cm i povežite špagom. Objesite kolutove na drvene štapove i ostavite 2 dana na hladnu zraku.
Češnjovke poslužite kuhane ili pečene s pireom od krumpira i naribanim svježim hrenom. Možete ih i prodimiti te ostaviti da zriju do 40 dana.

Nije naodmet Češnjovke zapeći i čuvati u masti, a svježe ili lagano prodimljene možete mjesecima čuvati u zamrzivaču.

Što se sljubljivanja tiče, Češnjovke poslužite uz škrlet, graševinu i slična vina blage arome, osebujna bouqueta te svježega i skladna okusa, ohlađene na 8-10°C.