Prvi Tjedan hrvatskoga bučina ulja – snažan iskorak u promidžbi

Osim što je njih dvadesetak uspjelo prodati oko 1500 litara ulja na izložbi u okviru ivanićgradske 8. Bučijade, proizvođači bučina ulja pripremili su niz zbivanja kako bi za svoj proizvod i njegove prednosti zainteresirali kupce, a uz ostalo, ishodili su obećanje o podršci Ministarstva poljoprivrede i u saborskoj raspravi prvi se put dogodilo da je pet zastupnika i spomenulo bučino ulje. Piše. MARICA SVETLEČIĆ, tajnica Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske.

Gastroradionicom Bučino ulje – ulje koje dolazi u visokoprofesionalnoj izvedbi Božice Brkan, urednice Oblizeka i chefa Roberta Slezaka, može se reći zaljubljenika u buče i bučino ulje, započeo je Tjedan hrvatskog bučinog ulja.

Prezentaciji bučina ulja pridružila se i nutricistica Biotechnicona Martina Ivanjko stručnom interpretacijom svojstava bučinog ulja. Dogodilo se to u prekrasnom prostoru Centra za kulturu prehrane u Zagrebu, uz budno oko Ane Marušić Lisac, vlasnice poduzetničkog centra Biotechnicon, s kojim Udruga proizvođača bučina ulja Hrvatske surađuje u ostvarenju projekta standardizacije proizvodnje bučina ulja. Ovo događanje bilo bi, dakako,  nepotpuno bez prisustva dr. sc. Sandre Neđeral iz Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, koji je širom otvorio svoja vrata suradnji s proizvođačima.

Marica Svetlečić, tajnica Udruge proizvođača bučina ulja, tim je poslom zarazila cijelu obitelj iz čega se izrodio zetov OPG Dario Bunjevac(Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Tjedan je završio dvodnevnim sajmom bučina ulja u Ivanić Gradu, 20. i 21. listopada 2012. u okviru 8. Bučijade. Ovu je manifestaciju u dva dana posjetilo oko 15.000 ljudi, koji su, obilazeći proizvođače bučina ulja, na štandovima u posebnom šatoru, imali prilike kušati i kupiti dvadesetak bučinih ulja iz područja cijele Hrvatske. S obzirom na broj posjetitelja  i prodanu količinu bučina  ulja – sami proizvođači procjenjuju da je prodano oko 1500 litarasajam dobiva visoku ocjenu, a Ivanić-Grad za proizvođače postaje odličnom destinacijom.

Uz bucino ulje prodavali su se i drugi srodni proizvodi (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sajam je obišla i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol zadržavši se u dužem razgovoru s vodstvom Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske (predsjednik Ivan Grbić, član Upravnog odbora Zdravko Presečki, tajnica Marica Svetlečić). Poslušala je probleme proizvodnje: pitanje standardizacije s ciljem postizanja više kvalitete ulja u čemu do sada nije bilo podrške Ministarstva poljoprivrede kroz donošenje posebnog pravilnika o bučinom ulju (kao što je donijet za maslinovo ulje); pitanje stimulacije povećanja proizvodnje kroz poticaje i druge načine što je uobičajeno za proizvodnju maslinovog ulja; uključenost u IPARD mjere itd. Zamjenica ministra obećala je snažnu potporu Ministarstva nastojanjima Udruge na povećanju proizvodnje i postizanju još veće kvalitete bučina ulja, a Udruga će svakako znati tu pomoć iskoristiti ukoliko obećanje bude održano.

Mnogi se željeli kušati što više raqzličitih ulja kako bi ih mogli usporediti (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

U tijeku sajma proizvođačima se obratio predsjednik Udruge Ivan Grbić te ih upoznao s aktivnostima Udruge. Edukaciju za posjetitelje o vrijednostima i primjeni bučina ulja odlično je i pristupačno vodila profesorica prehrambene tehnologije Andreja Drkulec.

Uz prodaju svojih ulja proizvođači su se uspjeli družiti, razmijeniti iskustva i posavjetovati se. To je također lijepo lice sajma. No postoji ipak i ono drugo. Vidjela se velika raznolikost u kvaliteti i načinu proizvodnje ulja te je projekt potrebe standardizacije proizvodnje, koji je Udruga započela, dobio još jednu, zornu potvrdu.

Bučino ulje Pa-Vita (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Najvažniji cilj Tjedna hrvatskog bučinog ulja bio je iskorak u javnost, u medije, bez čije potpore nije moguća kvalitetna promidžba. Udruga je zadovoljna rezultatima: materijali objavljeni na stranicama medijskih pokrovitelja Oblizeka i Živi selo koji je iz pera počasne članice Udruge Božice Brkan i uz fotografije Miljenka Brezaka (koji će trajno ostati na tim stranicama) najkvalitetnija je moguća promidžba bučinog ulja. Tu je svakako i veliki, veliki doprinos šarmantnog chefa Roberta Slezaka s kojim udruga plodno surađuje i koji stručnim osmišljavanjem upotrebe ovog ulja u kulinarstvu daje izuzetan doprinos promidžbi.

Mnogi OPG-i poput OPG-a Žugec iz Ljubešćice uz bučino ulje nude i druge proizvode (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Svakako treba spomenuti i Gastro – portal za kulturu prehrane, koji je također prihvatio pokroviteljstvo (glavna urednica Jasna Duspara)  i na svojim stranicama, uz suradnju s udrugom, ne samo najavio Tjedan hrvatskog bučinog ulja, već i organizirao nagradnu igru koja je trajala cijeli taj tjedan dana, u kojoj je bogate nagradne pakete osiguralo šest proizvođača bučina ulja, a zauzvrat su oni i njihova ulja bili predstavljeni  na stranicama portala. U nagradnoj igri sudjelovalo je 1306 osoba, a sastavni dio je bilo i anketno pitanje za sudionike igre o tome zašto vole bučino ulje i kako ga koriste. Udruga je dobila sve odgovore koje će analizirati, a rezultati će biti svakako zanimljivi za određivanje ciljeva buduće promidžbe.

Samo jedno od dvadesetak ponuđenih ulja (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

U tijeku sajma, u Emisiji za selo i poljoprivredu I. programa Hrvatskog radija u eteru su se susreli proizvođači bučina i maslinova ulja. Ovi prvi su napokon dobili priliku reći što ih muči zatraživši jednak tretman od strane državnih institucija, jer je njihovo ulje po svojim svojstvima vrlo vrijedno, kao i maslinovo. U emisiji Put pod noge također je bio vrijedan prilog snimljen na sajmu bučinaulja. Hrvatski radio je, za razliku od HTV i drugih velikih televizija (izuzetak su manje TV kuće), odlično popratio Tjedan prepoznavši bučino ulje kao vrijedan proizvod hrvatskih njiva. Velike TV kuće (kao npr. HTV) su tijekom tjedna govorile o koječemu, ali ne o bučinom ulju, ponovno ne prepoznavši put kojim bi Hrvatska mogla učiniti barem mali korak naprijed u razvoju poljoprivredne proizvodnje. No, navikli smo da oni isključivo slijede visoke političare, a prilozi se svode na izvješća što je netko od njih otvorio.

To je učinila i NET tv objavivši više priloga, opsežni prilog u emisiji Dva frtalja i izvješću sa sajma, kao i Obiteljski radio Ivanić.

Sumirajući rezultate Tjedna hrvatskog bučinog ulja treba svakako spomenuti i pomak koji se dogodio kod saborskih zastupnika. Naime, upravo u tome tjednu u Saboru je donijet novi Zakon o poljoprivredi, a u raspravi je pet saborskih zastupnika spomenulo bučino ulje u smislu potrebe poticanja njegove proizvodnje. To je rezultat, naravno, rada Udruge proizvođača bučna ulja Hrvatske koja osmišljava kanale kroz koje će političkoj javnosti reći o bučinom ulju i potrebi poticanja ove proizvodnje.

Sve u svemu, može se reći da je Tjedan hrvatskoga bučinog ulja bio uspješan promišljeni iskorak Udruge proizvođača bučina ulja u promidžbi bučina ulja prema javnosti i potrošačima.