Počela 7. Bučijada u Ivanić-Gradu!

U Ivanić-Gradu je u srijedu 5. listopada 2011. Konferencijom za novinare najavljena 7. Bučijada u Ivanić-Gradu. Ta tradicionalna gospodarsko-turistička i gastronomska manifestacija održava se 15. i 16. listopada, a ove se godine odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Na presici su sudjelovali predstavnici Grada Ivanić-Grada Krešimir Malec zamjenik gradonačelnika i Ankica Bešter direktorica TZ Ivanić-Grada, te Božica Brkan, književnica i novinarka i autorica internetskog magazina Oblizeki.

S najavne konferencije za novinare u Ivanićanki (Fotografija Grad Ivanić-Grad)

Kako je naglasio Krešimir Malec, zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada, Grad je izuzetno ponosan što će predsjednik Josipović prisustvovati i otvorenju Bučijade te posjetiti tradicionalni izložbeno-prodajni sajam buča, proizvoda i prerađevina od buča i ostalih eko-etno proizvoda. Prošle je godine na sajmu sudjelovalo 130 izlagača s područja grada, Hrvatske i zemalja regije, a ove se godine očekuje i više izlagača. Predsjednik će obići i prodavaonicu proizvoda domaćih proizvođača „Vrata Posavine” te prisustvovati konferenciji o bučinom ulju i zdravlju. Na toj će konferenciji, ističu organizatori, prvi puta biti predstavljena i bučina ulja hrvatskih proizvođača.

Na konferenciji za novinare naglašeno je kako su ove godine pokrovitelji Bučijade i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica. Grad Ivanić-Grad je organizator cijele manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom Ivanić-Grada, Udrugom proizvođača bučinog ulja Hrvatske i OPG-om Masnec.

OPG Mascen, jedan od organizatora Bučijade i samo jedan od brojnih izlagača buča i proizvoda od njih (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Nakon konferencije kojom je najavljena ovogodišnja Bučijada, u restoranu Ivanićanka prvi je put u organizaciji internetskog magazina „Oblizeki”, a u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom i Turističkom zajednicom Grada, organizirana Gastroradionica Oblizeki preporučuju „Njezino veličanstvo buča, bučino ulje, koštice”.

Autorica knjige „Oblizeki” i istoimenog internetskog magazina koji njeguje svakidašnju kulturu stola, hrane, prehrane i druženja oko stola, Božica Brkan, književnica i novinarka, na gastroradionicu je dovela i Robera Slezaka jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova, executive chef de cusine u Lobbyju u Zagrebu, koji je za tu prigodu pripremio gastronomske delicije s bučom, bučinim uljem i bučinim košticama. Na Bučijadi će se održati i konferencija o bučinu ulju i njegovim zdravstvenim aspektima te izložba s kušanjem.

Osim što je bilo riječi o buči i njenim kvalitetama kao nedovoljno korištenoj prehrambenoj namirnici, posjetitelji su imali priliku vidjeti i kušati jela ugostitelja iz Ivanić-Grada koja će biti i dio ugostiteljske ponude tijekom  Bučijade. Bila je ovo prigoda da se predstave obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja grada koja već nekoliko godina prerađuju buče (OPG Masnec – proizvodi od buča, OPG Hlevnjak – bučino ulje, koštice, OPG Francetić – buče i ljekovito bilje, OPG Alić –  liker i sapun od buče) kao i Otvoreni Atelier Ožetski sa svojim suvenirom i sapunom od buče.

S radionice: dio poslastica od buče koje će na bučijadi ponuditi ivanićgradski ugostitelji, slastičari i pekari (Fotografija Grad Ivanić-Grad)

Na gastroradionici su sudjelovali restoran Garfield, restoran Ivanićanka, Gradska pivnica Ivanić, Selski turizam Kezele, Ben-Mar, pekarna Peksi, slastičarnica Janica, pizzerija Rošo, predstavivši slasna jela kao što su pureći odrezak u omotaču od tikvica, juha od buča, ražnjići s tikvicama, carbonara od tikvica, bučnica, čokoladne kocke od bundeve, varivo od buče, kremšnite od buče, pizza s bučom, a sve to moći će se kušati i tijekom Bučijade u Ivanić-Gradu 15. i 16. listopada.

Ove godine posebna vlak Bučko express posjetitelje iz Zagreba u Ivanić Grad vozi oba dana priredbe.