Novosti iz Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske: završena sadnja uljne buče

Da udruživanje poljoprivrednih proizvođača može unaprijediti i razviti proizvodnju određenih kultura svakako je potvrda i nedavno osnovana Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske. Od kraja veljače, kada je u Ivanić-Gradu održana osnivačka skupština, udvostručio se broj članova udruge, što znači zapravo da je proširena proizvodnja te da se veći broj poljoprivrednih proizvođača bavi uzgojem uljnih buča.

Udruga, odnosno njezin Upravni odbor, za svoje je članove organizirao konkretne aktivnosti. U suradnji s tvrtkom Raiffeisen Agro nabavljeno je kvalitetno sjeme uljne buče Gleisdorfer iz Austrije po povoljnim uvjetima odnosno uz popust za članove udruge (na žalost, sjemenarstvo ove kulture u Hrvatskoj još je u začetku, pa i tu ima posla za udrugu).

Zajedno o kvalitetnom sjemenu, zaštitnim sredstvima, tehnologiji sadnje i uzgoja

Različite bude (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Između članova razvila se i međusobna suradnja oko ishođenja dozvola mjerodavnog Ministarstva poljoprivrede za upotrebu zaštitnih sredstava i njihove nabave te međusobnog savjetovanja oko tehnologije sadnje i uzgoja.

Sadnja uljne buče gotovo je završena. Za razliku od prošle godine kada je problem bila prevelika količina kiše, ove je godine problem suša i nedostatak vlage što bi moglo osjetno smanjiti klijavost, a time i prinose, ako se se vremenske prilike hitno ne poprave. U udruzi procjenjuju da je uljnom bučom u Hrvatskoj zasađeno oko 2.000 hektara  te da prostora za razvitak proizvodnje ima napretek.

Ujesen, u okviru 7. Bučijade u Ivanić-Gradu, udruga će organizirati izložbu i kušaonicu bučina ulja. S obzirom da tehnologija proizvodnje bučina ulja iz koje bi proizašla ujednačenija kvaliteta nije regulirana pravilnicima, u udruzi smatraju da nije moguće na objektivan način uspoređivati ulja različitih proizvođača, pa će se, do donošenja potrebnih pravilnika, organizirati izložba (pravilnik o bučinim uljima, kvaliteti i kontroli kvalitete; stručno definiranje tehnologije proizvodnje bučinog ulja; utvrđivanje kriterija i načina ocjenjivanja kvalitete bučinog ulja; pravila kušanja).

Uz kušanicu na ivanićgradskoj Bučijadi i znanstveni skup

Prerezana tikva

Tome će svakako pridonijeti i znanstveni skup koji će biti održan također u okviru predstojeće Bučijade. Za posjetitelje Bučijade, uz kušaonicu bučina ulja, biti će organizirano i kušanje grah salate s bučinim uljem što će svakako biti promidžbena aktivnost prema potrošačima.

Sve to pokazuje da je novoosnovana udruga započela stvarati vrlo ozbiljnu priču o bučinu ulju koja će, dobro osmišljenom aktivnošću i promidžbom, sigurno rezultirati stvaranjem branda i kvalitetnog hrvatskog proizvoda koji ima velike mogućnosti na tržištu EU.