Nauzorniji poljoprivrednik

Izbor najuzornijeg poljoprivrenika Hrvatske organiziralo je ove godine prvi put Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH, a uvjet za prijavu bio je da kandidati samostalno ili s obitelji proizvode poljoprivredne proizvode, žive na gospodarstvu upisanom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno gospodarstvo, čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu te se brinu o dobrobiti životinja i zaštiti okoliša.

Damir Ević, najuzorniji hrvatski poljoprivrednik

Na poticaj Vladina savjetnika Fischlera, koji izbor i financira, mjerodavni je ministar, ministar poljoprivrede Petar Čobanković, imenovao posebno povjerenstvo koje je odabralo najuzornije, kojima je uručeno i 30.000, 20.000 odnosno 10.000 kuna. Prvi je stočar Damir Ević iz Pofuka (Koprivničko-križevačka županija), koji, kaže, na vrijeme je shvatio da bez udruživanja po uzoru na europske farmene nema budućnosti ni hrvatskim stočarima. Drugi je voćar Dario Buljat iz Suhovara (Zadarska županija), koji je prvih godina sam veletrgovcima nudio svoje proizvode, a oni se danas njemu javljaju prije berbe znajući da će dobiti kvalitetnu robu. Treći je povrćar Marijan Hrženjak iz Velike Mlake (Zagrebačka županija), koji tvrdi kako će opstati samo vrijedni, s najkvalitetnijom robom, na tržištu od ranoga proljeća do kasne jeseni.

Marijan Hrženjak uzor je povrćarimaOd 76 kandidata koje su predložili terenci Hrvatskoga zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, u uži je izbor ušlo 27 vinara, stočara, voćara, povrćara i ratara iz cijele Hrvatske, od Sv. Martina na Muri do Iloka te od Poličnika do Visa, koji su – s više od 25, a manje od 40 godina, nosioci gospodarstva te obiteljski ljudi – prosijani u uži izbor. Većina je uglavnom i obrazovana za rad u poljoprivredi, a i dalje, kako se to kaže, rade na sebi: uče jezike, usvajaju nove tehnologije i vještine, Neki su, gotovo sami svoji kombinati, otpali zbog – svestranosti. A u svakoj od djelatnosti mogli bi biti primjer