Mjesečev sjetveni kalendar 2009.

Svima koji se u uzgoju bilja i životinja ravnaju prirodnim mijenama zacijelo će dobro doći “Mjesečev sjetveni kalendar”. Društvo za razvoj biološko-dinamičkog gospodarenja “Duga plus” iz Čakovca objavila je “Mjesčev sjetveni kalendar za poljodjelce, vrtlare i pčelare za 2009.” Marije Thun i Matthiasa K. Thuna.

“Kalendar…” donosi vrijeme sadnje, okopavanja, sjetve i žetve te dane povoljne za rad pčelara. Iskustava s njime u hrvatskim je prijevodima bilo i prije nego što ga pod svoje okrilje preuzela velika pobornica biodinamike i dr. Rudolfa Steinera – Bernarda Orehovec. Izuzetno će korisna biti i njezina zapažanja iz pripreme kalendara za 2009. godinu, u kojoj su naznačene veće klimatske nepogode. Gotovo da i nema dana da u naznaci “mogućnosti” nije ništa upisano.

Gospođa Bernarda zimsko vrijeme također preporučuje za planiranje, pa podsjeća kako možda kome dođe želja da izore zapuštenu njivu, prekopa vrt, da sam uzgoji pvorće, voće, posije neku žitaricu. U jesen pak od viška uroda spremite koju staklenku soka, džema, salate za zimske dane. Time ne umanjujemo samo krizu, nego dobivamo za sebe i svoju obitelj hranu visoke kakvoće, kaže gospođa Bernarda, dodajući:

“Bog nam je dodijelio prekrasnu zemlju koja nas može prehraniti i dobre, vrijedne ruke, samo moramo staviti glave skupa i prihvatiti se posla za zajednički suživot”.

Priređivačica “Mjesečeva sjetvenog kalendara za 2009.” Također dodaje da iako ima 16 stranica više nego prošle godine, kalendar i dalje stoji 50 kn, a jednolisni kalendar (na slovenskome) stoji 20 kn. Naručiti se može izravno u Društvu za razvoj biološko-dinamičkog gospodarenja, 40000 Čakovec, Tina Ujevića 39, tel./faks 040 384 052.