KUD Graničar otplesao cijelo stoljeće!

Svečana završnica.KUD «Graničar» iz Križa za cijeli je svoj kraj oživjela povijest. Dakako, ne samo da živima drži narodne plesove, pjesme i ruho i to ne samo svoga kraja, nego s ponosom može reći kako se kroz njegovo članstvo izmijenilo nekoliko naraštaja odnosno više stotina plesača i desetak voditelja neprekidno djelujući nastavlja  tradiciju rada i kulturnog djelovanja Hrvatskog pjevačkog društva “Kumičić” osnovanogag 1908. godine, kao i KUD-a „Marko Oremović” iz Novoselca, s kojim se spojilo poslije Drugoga svjetskog rata.

Samo se dio toga bogatstva mogao vidjeti u subotu, 20. prosinca u školskoj sportskoj dvorani u Križu, gdje su nastupili i gosti KUD «Zora» iz Mohača s podravskim i mohačkim šokačkim plesovima, tamburaški sastav KUD-a «Sljeme» iz Zagreba (voditeljica Gordana Talan) i tamburaški sastav «Modri biseri» iz Potoka (voditelj Martin Zajec) te dječji vrtići iz Križa i Novoselca. Domaćin, KUD «Graničar» predstavio se malim – sjećate li se «Čire”, “Seljančica”, “Opa cupa skoči” ili Drmeša? – i srednjim «graničarima» (voditeljica Branka Sokolić), veteranima te, dakako, prvom postavom, kao i Dječjom tamburaškom sekcijom «Pinkleci».

Tri koraka sim, tri koraka tam… u izvedbi Dječjeg vrtića Križ.Bila je to i prilika za podsjećanje na vremena iza kojih je ostale nezaboravne koreografije i nastupi dugogodišnje voditeljice Đurđe Drobec, vjerojatno najslavija izvedba spleta pjesama i plesova središnje Hrvatske odnosno Međimurja, Posavine, Podravine i Prigorja, u izvedbi bivših članova te pjesme i plesovi bunjevačkih Hrvata u izvedbi prve postave (koreograf i grazbena obrada Stanislav Dolinar, umjetnički voditelj Ratko Poznić, glazbeni voditelj Dražen Kurilovčan).  Tko ne pamti bogate suknje Bunjevki od lionske svile i zvečke na čizmama Bunjevaca te dvostihe «Ja cura, ti divojka, svađale se oko momka. Zubi su mu od bisera, usta slađa od šećera…»?

Kao što je i Moslavčanka Božica Brkan u svojim «Oblizekima» naglasila „Kad više na znaš kamo bi išao,  sjeti se odakle si došao!“  da ne padne u zaborav bogato naslijeđe Moslavine, poput rascvjetanih cvjetova na svečanome su se koncertu predstavili i pjevači i plesači u vunom pisanim i svilom ukrašenim nošnjama zanimljivom i novom izvedbom «Široka je Maslavina», pjesmama i plesovima Moslavine u koreografiji i glazbenoj obradi Slavice Moslavac (umjetnički voditelj Ratko Poznić, glazbeni voditelj Dražen Kurilovčan).

Pjesme i šlesovi Like, srednji Graničari.Uz pjesme i plesove Prigorja srednji su se «graničari» predstavili i pjesmama i plesovima Like. Svečani koncert kojim su obilježili 100 godina postojanja  pripremalo i na njemu nastupalo više od 200 izvođača! Tijekom 2008. godine Graničar je nastupao u mnogim mjestima diljem Lijepe naše i  predstavljao Hrvatsku u Italiji. Pomladak je pak s velikim uspjehom sudjelovao na smotrama u Splitu i Samoboru, a prva postava na županijskoj smotri u Velikoj Gorici. Osobito su ponosni na ovogodišnju nagrada Zagrebačke županije za izuzetan kulturni i društveni doprinos ugledu i promociji županije u zemlji  i svijetu.

Zagrebačka Županija prepoznala je u «Graničaru» zaljubljenike u tradiciju, pjesmu i ples te nagradila velik  entuzijazam, rad i zalaganje svih sekcija «Graničara», stručnih voditelja i uprave, baš što su to nekad svojim najvišim priznanjima učinile i tadašnja općina Ivanić Grad odnosno sadašnja Križ.

Ne možemo, na žalost, ne primijetiti kako ni cijeli vijek kreativnoga stvaranja brojnih vrijednih ljudi nije bio dovoljan da se na svečanom koncertu prigodno pojavi ma i jedan od takozvanih velikih medija.

Objavljeno 5. siječnja 2009.