Katalog "Vinoteka Konzum"

Do isteka zaliha, na žalost, vrijedila je izuzetna ponuda vina prema studenačko-prosinačkome katalogu “Vinoteka Konzum” u superprodavaonicama te tvrtke. Nije to prvi vinski katalog – uobičajeno ga prigodno ima, primjerice, Metro – ali ovaj zaslužuje svaku pohvalu, izuzevši lekture.
katalog “Vinoteka Konzum”Nedvojbeno, ponuda omogućuje dobar izbor i vrstama i cjenovno. Više od deset vrsta pjenušaca, primjerice, stoji od 44,99 do 999,99 kuna! Međutim, katalog je izuzetno poučan i zbog toga jer vina, iz pera Franje Francema, predsjednika Hrvatskoga enološkog društva, predstavlja i poviješću i regionalno, primjerice Dalmacija, Istra, sjeverozapadna Hrvatska i Slavonija, a zatim i uvozna vina te pjenušce, desertna vina i, vrlo važno, delikatese koje se sljubljuju s njima. Izuzetno je korisno što su sva vina označena ne samo cijenom nego uza što se i s kojom temperaturom poslužuju te preciznije gdje ih se može naći.
Uz to, oni koji o vinu žele doznati više mogu odabrati i u ponuđenu vinskome priboru, a za blagdanski i uopće stol naoružati se i “vinskim” doskočicama o imenu vina koje, kako stoji u katalogu, svoje korijene vjerojatno vuče iz sanskrtskog jezika (staroindijski jezik) iz riječi vena, što znači prijateljski. Isto tako možete doznati i da se hrvatska riječ vino prvi put spominje 1062. u Krešimirovoj listini.