Kako najjednostavnije ukrasiti pisanice

Pisanica, pisanac je oslikano jaje, prema staroslavenskom pisati uznačenju  slikati. Obojeni i različitim šarama oslikano jaje simbol je Uskrsa, Kristova uskrsnuća i novoga života, proljeća.

Hrvatski običaji oslikavanja jaja razlikuju se od kraja do kraja.  Primjerice, đakovačke pisanice su tamnoljubičaste a ornamenti bijeli i oker.  Najčešće su ipak pisanice obojene smeđe, po nekima u boji Kristove krvi odnosno smeđe. Baranja, primjerice, ima ornamente cvijeta, tri pera, i loze. Od životinjskih su likova najčešći kokoš, patka, ptica, leptir, zec kao simbol plodnosti i riba kao simbol Krista. Od geometrijskih ornamenata najčešći su lanac krugova, stilizirane jelove grančice te slovo ‘S’. Česti su simboli i sunca i zvijezde Danice, križ, srce Isusovo, sidro, pleter, grbovi… Jaja se «pišu» u Velikome tjednu, najčešće na Veliku subotu.

«Pisanje» rastopljenim voskom po ljusci jajeta najstariji je način ukrašavanja pisanica. U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, u Podravini i okolici Zagreba,  ali i našoj Moslavini, crta se voskom koji se na plamenu svijeće zagrijava na lijevku pisanice. U Slavoniji se i u Dubrovniku crta « namakanjem pisanice u zagrijani rastopljeni vosak te struganjem «iglum» odnosno, kako kažu u Dubrovniku, «penganjem». Najčešće se koriste kokošja jaja, ali mogu se koristiti i gušća, nojeva, drvena i porculanska.

Upućujemo vas na bojenje prirodnim bojama, ali možete rabiti i kupljene. Jaja možete ukrasiti i prelsikačima, crtežima različitim bojama, ali preporučujemo da ih prije toga ispušete tako da na oba izužena kraja načinite rupicu. Bječance i žumace upotrijebite za neko od uskrsnih jela, a ljusku za ukras.

Podsjećamo i na tradicionalni hrvatski običaj na uskrsno jutro, poslije blagoslova hrane – tucanje jaja. Nekad se vjerovalo da čije jaje najduže izdrži, taj će i najduže živjeti.

Pisanice pisane voskom

Za pisanje  voskom potrebna vam je: svijeća, pero, držalo, vosak, pamučna krpica. Najbolja su jaja rumene, glatke i čvrste ljuske. Jaja mogu biti i kuhana i sirova, ali vam preporučujemo skuhana, ohlađena i osušena kako bi šare bolje prijanjale.

Na vrat pera stavite kuglicu voska veličine ječmenog zrna. Vosak otopite na plemenu svijeće tako da vam ne kaplje i pravi mrlje. Crtajte brzo dok ne potrošite vosak, a zatim uzmite novu kuglicu i otopite ga na plamenu svijeće.

Kada ste jaje oslikali, stavite ga u hladnu bojuNa dnu lonca možete staviti grančice kako jaje kuhajući se ne bi popucalo i kako se  vosak ne bi otopio prije vremena.   Jaja kuhajte do vrenja i ne ne dirajte ih. Kada su kuhana, izvadite ih žlicom i odmah obrišite suhom pamučnom krpom. Na kraju ih premažite suhom slaninom kako bi bila lijepa sjajna.

Strugane pisanice

Potrebna su vam kuhana obojana, kuhana i već ohlađena jaja i skalpel odnosno nožić ili igla za šivanje. Za taj su način najbolja jaja tvrđe ljuske, pačja ili gušća. Dakako da možete upotrijebiti i kokošja, ali ona lako pucaju. Pritišćete li snažnije, crtež će biti jače izražen, a pritišćete li slabije – slabije. Oslikano jaje također možemo premazati suhom slaninom pa će se lijepo sjajiti.

Objavljeno 11. travnja 2009.