Hrvatski pčelari i med napokon ravnopravni na tržištu

10. studenog 2008. godine stupio je na snagu Pravilnik o vođenju upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom. Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama br. 125. od 29. listopada 2008. godine. Tim pravilnikom konačno svi hrvatski pčelari mogu slobodno i neograničeno prodavati svoje proizvode na kućnom pragu i na otvorenim prostorima. To je stečevina Europske unije koja je napokon stigla i do hrvatskih pčelara.

Hrvatski pčelari konačno su doživjeli ravnopravan tretman na tržištu, a med se konačno više ne tretira kao meso i mesne prerađevine, jaja i kao druge namirnice životinjskoga podrijetla.

Hrvatski pčelari i med napokon ravnopravni na tržištuU Europi, a i u nas, profesionalnih pčelara je manje od pet posto i ta djelatnost u nas opstaje jedino tako da se jednako tretiraju svi pčelari. I jedino tako iz kruga osposobljenih, a malih, povremeno će odskočiti i po koji profesionalac. Dosadašnja politika onemogućavanja pristupa tržištu vodila je uništenju pčelarstva.

Med je među rijetkim proizvodima koji je najbolji na početku tehnološkog procesa ili bez ikakva procesa, u saću. Svi ostali proizvodi životinjskog podrijetla – meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi… – bolji su ili najbolji, a zacijelo i sigurniji, upravo na kraju tehnološkoga postupka. Med krasi još jedna izuzetna osobina – on jedini proizvod, koji svojom proizvodnjom, od svekolike djelatnosti ljudskog roda, omogućuje i biološku raznolikost zemlje, a pčelarstvo ostvaruje enormnu korist zajednici kroz funkciju oprašivanja oko 20.000 biljnih vrsta.

Dosadašnja potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj iznosila je 0,4 kg, no sudeći po brojnim izvještajima hrvatskih pčelarskih udruga potražnja meda izravno od pčelara uvelike raste.

Med i ostali pčelinji proizvodi čudesan su regulator zdravlja i zdrave ravnoteže ljudskoga organizma, a povećana upotreba ovih vrijednih namirnica otklonit će mnoga bolesna stanja, poboljšat će kvalitetu i produžiti život mnogima.

Mnogi se pčelari u postupku dobivanja potvrde za prodaju meda na kućnom pragu bez punionice još ne snalaze, a postupak je krajnje jednostavan.

Za dobivanje potvrde za slobodnu prodaju na kućnom pragu i  otvorenim prostorima potrebno je:

  1. ispuniti obrazac iz Narodnih novina 125/08 od 29. listopada 2008.,
  2. prilijepiti na njega državne biljege u vrijednosti 70 kuna,
  3. priložiti presliku kartice OPG-a ili rješenja ako još niste dobili karticu. Važno je napomenuti da oni koji će prodavati me samo na kućnome pragu, a ne na sajmovima i tržnicama, ne trebaju imati karticu OPG-a!!!

Sve potrebne dokumente valja poslati na adresu:
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Uprava za veterinu, Sektor veterinarskog javnog zdravstva
Miramarska cesta 24
10 000 Zagreb

Zahtjev za registraciju objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i upute o njegovom popunjavanju možete naći na službenoj stranici ministarstva.

Damir Rogulja, zagrebački pčelar i vodeći aktivist za ravnopravnost malenih pčelara, 25. ožujka 2009.