Domaći kukuruzni žganci kao brand Zagrebačke županije

Domaći kukuruzni žganci, spoj suvremene tehnologije i okusa tradicionalne kuhinje, nova je, jubilarna deseta, robna marka Zagrebačke županije. Ova je županija prva u nas, krajem devedesetih,  počela brendirati visokovrijedne poljoprivredne proizvode, u čemu je danas lider. Ideja da se na tržište, kao robna marka, plasiraju i domaći kukuruzni žganci potekla je od zelinskoga poduzetnika Slavka Goričkog, vlasnika tvrtke “Gotes”.

– Kako se bavimo preradom kukuruza, došli smo na ideju da na tržište vratimo domaće žgance, tradicionalno jelo s kojim smo živjeli u mladosti. Tehnološki smo ih prilagodili kako bi bili dostupni modernoj kuhinji, brzoj pripremi, a da pritom budu što autohtoniji, onakvi kakve ih pamtimo ‘s bakina tanjura’ – kaže Gorički, pojašnjavajući da se Domaći kukuruzni žanci proizvode od cjelovita kukuruzna zrna obrađena na tradicionalnom kamenom mlinu i uvelike se razlikuju od sličnih ‘instant’ proizvoda, odnosno palente.

– Tehnološkom inovacijom došlo se do proizvoda koji je po kvaliteti gotovo identičan pravim domaćim žgancima koji se uz puno miješanja trebaju kuhati i do dvadesetak minuta, zbog čega su u današnjem užurbanom ritmu života isčeznuli iz prehrane. Naša je zadaća bila utvrditi kako ciljane potrošačke skupine, krajnji potrošači i ugostitelji, prihvaćaju ovaj proizvod. Povratna informacija govori da se doista radi o proizvodu koji je po svojoj konzistenciji, okusu i mirisu definitivno drugačiji, te kvalitetniji u odnosu na ‘instant’ kukuruzne žgance koji se danas nalaze na tržištu. Prema rezultatima provedena istraživanja, tržište bi ovaj proizvod trebalo jako dobro prihvatiti – kaže dr. sc. Damir Kovačić, sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, voditelj projekta “Domaći kukuruzni žganci”.

Domaći žganci tradicionalno se spravljaju od kukuruznog brašna koje se dobiva meljavom na kamenu mlinu. Na području zelinskoga kraja kuhaju se ‘tvrdo’ i poslužuju kao žličnjaci. Jedu se preliveni svinjskom mašću s prepečenom slaninom izrezanom na kockice, s domaćim vrhnjem, maslacem ili mlijekom. Kombiniraju se i s gulašima te raznim varivima.

Dražen Kopač

Objavljeno 15. travnja 2009.