Dani otvorenih podruma i na Plešivičkoj vinskoj cesti

Nakon što su prošloga tjedna podrumi na Zelinskoj vinskoj cesti pokazali prigorsku gostoljubivost, ovoga tjedna do srijede 23. svibnja do nedjelje 27. svibnja 2012. I Plešivička vinska cesta, koja ove godine puni 11 godina, ima Dane otvorenih podruma. Sve, dakako, uz Svjetski dan vina, posljednju svibanjsku nedjelju koja se u svijetu obilježava tradicionalno a utoj vinskoj županiji drugi put.

Spoj tradicije i kvalitete čine ovo vinorodno područje nezaobilaznom turističkom destinacijom za sve ljubitelje vina, ističu u Turističkoj zajednici Jastrebarskoga najavljujući niz zanimljivih događaja u ovome vinskome

tjednu. Uz ostalo i bačvarsku izložbu, Vinske igre i Vinski bal.

Jaskanski bačvar Milivoj Ivo Golub i od obične bačve načini show (Fotografija Turistička zajednica grada Jastrebarskoga))

Bačvarski obrt od davnina je vrlo cijenjen u jaskanskom kraju. Da bi se svaka dobra kapljica mogla sačuvati u kvalitetnoj bačvi, za to se godinama brine poznati jaskanski bačvar Milivoj Ivo Golub. U sklopu Dana otvorenih podruma, u petak 25. svibnja u 17 sati, otvoriti bačvarsku izložbu u svojoj radionici u Jastrebarskom, Franje Tuđmana 16. Posjetioci će moći vidjeti barrique bačve, brente, vedra, lakomice, okrugle i ovalne bačve od kvalitetna hrastova drva, zbog čega su i vina plešivičkog kraja tako bogata okusa, kao i brojne druge bačvarske alate.

Krunom Dana otvorenih podruma u petak, 25. svibnja održat će se i 29. tradicionalna manifestacija Vinske igre s Vinskim balom. Program započinje u 19 sati u kongresnom centru Princess. Prijatelji i ljubitelji kvalitetnih vina imati će jedinstvenu priliku uživati u bogatoj večeri gastronomskih delicija jaskanskog kraja sljubljenim s najbolje ocijenjenim vinima te kulturno zabavnom programu.

Nije nevažno da je za posjetitelje bez vlastita prijevoza, odnosno za one koji kane popiti odnosno, kako Jaskanci kažu, «okusiti sve boje tamošnjih vinograda», u subotu 26. svibnja organiziran skupni posjet Plešivičkoj vinskoj cesti autobusom, koji polazi iz Zagreba u jutarnjim satima.