Chef Robert Slezak na vlastitim povrtlarskim iskustvima nudi Mikorizu i AgroHodroGel

Nisu usamljeni kuhari koji se hvale vlastitim povrtnjakom, neki vinogradom i vinom, neki voćnjakom a neki i njivom. To bi trebao biti dokaz da kuhaju provjerene namirnice. Međutim, malo je među kuharima tako strasnih povrtlara kao što je Robert Slezak, jedan od najboljih hrvatskih chefova, stalni suradnik Oblizeka, Poljak i hrvatski zet koji od 2002. živi i radi u Hrvatskoj. Radoznao, voli istraživati i kuhajući manje poznate namirnice, a voli egzote i uzgajati, pogotovo koristeći nove spoznaje i tehnologiju. Potkraj prošle godine osnovao  je tvrtku Bio-Budućnost d.o.o. za trgovinu, usluge i savjetovanje na području bioorijentiranih novih tehnologija, poljoprivrede, gastronomije i proizvodnje hrane:

“Dugo i uspješno radim u ugostiteljstvu, a za vlastitu dušu u vrtu na Kozjači uzgajam voće i povrće. U amaterskom uzgoju bilja nisam uvijek imao uspjeha zbog klimatskih promjena, posebice učestalih suša, i mojih visokih očekivanja. Neprestano prateći zbivanja u Poljskoj, počeo sam upravo u svom vrtu upotrebljavati Mikorizu i AgroHidroGel. Rezultati su se mogli vidjeti vrlo brzo. Neke biljke koje su jedva preživljavale oporavile su se i čak imale plodove, a u drugih je kakvoća bitno porasla. Nakon što sam svoja zapažanja usporedio s raznim znanstvenim radovima, odlučio sam svoja iskustva predstaviti i drugima. Tako i vama omogućujem da koristite mikorizna cjepiva i AgroHidroGel. Zbog velike konkurencije na tržištu, povećane potražnje za visokom kvalitetom i problema zbog klimatskih promjena oni koji se prvi odluče za korištenje u svijetu provjerenih novih biotehnologija u poljoprivredi bit će u prednosti. Naš cilj je isporučiti kvalitetne proizvode uz najveću moguću razinu podrške našim korisnicima.”

Robert Slezak s bučama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mikoriza

Mikoriza pripada najboljim rješenjima prirode za poboljšanje vegetacije i zdravlja biljaka. Riječ mikoriza doslovno znači “gljivino korijenje”. Mikoriza je simbioza korijena i micelija mikoriznih gljiva koja pojačava prehranu bilja. Tako gljive imaju idealne uvjete za rast sa stalnom zalihom ugljikohidrata od biljaka, dok zauzvrat gljive opskrbljuju biljku fosforima i drugim mineralima koje selektivno upijaju iz tla te povećavaju površinu za uzimanje vode. Gljive, isto tako, luče hormone rasta koji potiču korijenje na rast i grananje, enzime koji omogućavaju uzimanje minerala iz organskih oblika i proizvode antibiotike koji mogu pomoći u zaštiti biljke od patogenih gljiva i bakterija u tlu. Mikoriza štiti biljke od teških metala i soli. U mikoriznoj simbiozi sa specifičnim gljivama koegzistira većina biljaka koje nastanjuju kopneni ekosustav. Ta simbioza biljaka i gljiva jedna je od evolucijskih prilagodbi koja je omogućila biljkama da koloniziraju kopno, tada siromašno hranjivim tvarima. Gljive mikorize, koje su mnogo učinkovitije u upijanju minerala od samoga korijenja, pomogle su u prehrani prvih kopnenih biljaka.

Otkrijte  kako su uspjela u prirodi, sama od sebe, preživjeti stabla visoka 125 m, promjera 16 m i stara i po 1000 godina. Upoznajte se s najčešćim tipovima mikorize ektomikorizom i endomikorizom te kako ovaj drugi nalazimo u simbiozi s više od 90 posto biljnih vrsta.  

Proizvođač Mykoflor, laboratorij mikoriznih gljiva, poljska je tvrtka Włodzimierza Szałańskog, koja je startala 1978. kao rasadnik. Od 1982. su započeli suradnju s mikrobiolozima radi mikrobiološke zaštite sadnica od patogenih bolesti i patogenih gljiva. Kontakti s mikrobiolozima urodili su željom za proizvodnjom micelija mikoriznih gljiva, a u svijetu su tada bili tek počeci razvoja. Godine 1999. dr. Andrzej Księżniak napravio je prve izolate. Bilo ih je nekoliko, a jedan od njih “JUNI X” koristi se i danas, gotovo za sve crnogorično bilje. Idućih godina usavršavali su tehnologiju razmnožavanja i izloacije. Sada, kao jedini u svijetu, nude široku paletu specijaliziranih živih cjepiva za profesionalce i amatere, te kontinuiraju vrlo blisku suradnju sa znanstvenicima brojnih Agronomskih fakulteta u Poljskoj i u svijetu.

Rajčica uzgojena bez mikorize (Fotografija Bio-Budućnost)

Cjepiva Mykoflor uspješno se koriste od Španjolske do Ukrajine i od Litve do Bugarske, jer su mikorizne gljive posvuda potrebne ili čak neophodne, te se u mnogim mjestima počinju sve više cijeniti.

Kako nastaju njihova mikorizna cjepiva?

Sukladno s geslom tvrtke Mykoflor, svi mikorizni preparati potječu iz prirode, koja osigurava najbolja rješenja u području mikorize. Iz odabranih ekosistema uzimaju uzorke korijenja drveća i grmlja za koje će se pripremati cjepiva. Mikorizne gljive koje su nastanjene na tome korijenju u laboratorijskim uvjetima su izolirane, očišćene i zatim razmnožavane. Nakon razmnožavanja testiraju ih na živim biljkama kako bi se najbolje od njih uvrstilo u komercijalnu proizvodnju i široku upotrebu.
Sva ponuđena cjepiva su “žive mikorizne gljive”, što znači da se u njima nalaze živi mikorizni miceliji spremni za trenutno nastanjenje korijenja, koji se nalaze u njegovom dosegu. To je jako bitno jer samo Mykoflor nudi tako bogati asortiman živih micelija i istovremeno vlastitu originalnu tehnologiju mikorizacije. Ta tehnologija omogućava direktnu aplikaciju mikoriznih gljiva u korijenski sustav drveća i grmlja.

Živi mikorizni micelij, za raliku od suhih preparata, nalazi se u vodenoj otopini i pripravan je za trenutačnu simbiozu s biljkom. U obliku gela može trajati čak nekoliko godina na temperaturi od oko 0 °C, a funkciju gubi ako se osuši ili pregrije.

Prednost tako pripremljenih cjepiva je mogućnost gljiva da lako i brzo stupe u simbiozu s biljkom, jer su žive hife spremne za to i jedva čekaju njeno korijenje, koje je njihov hranitelj. Sasvim drugačije je kada dajemo suho cjepivo od spora. Naime, spore nerado kliju, pa je obavezan biokemijski poticaj, a takav poticaj je teško postići u modernom uzgoju bilja.

Mikorizacija voćnjaka u Novskoj (Fotografija Bio-Budućnost)

Ponuda mikoriznih cjepiva Mykoflor

Namijenjena amaterima, mikorizna cjepiva Mykoflor pripremljena u obliku hidrogela suspenzije živog micelija spremna su za uporabu. Nakon otvaranja preporučujem da se iskoristi cijeli preparat, ali ako to nije moguće, preparat se može iskoristiti u roku od dva tjedna na temperaturi od +1 do +4 °C. U 1 ml cjepiva jamčimo min. 100 propagacijskih jedinica (dijelova hifa micelija).

Pakiranja za amatere namijenjena su vinogradaru, voćnjaku, povrtnjaku, ukrasnom i sobnom bilju, travnjacima. Najbolje reagiraju biljke koje po svojoj prirodi zahtijevaju više vode (npr. balkonsko cvijeće…). Biljke su otpornije na bolesti i sušu, uspijevaju i u siromašnom tlu. U gradskim uvjetima, korištena na ukrasnome bilju, mikoriza štiti bilje od teških metala i soli.

U profesionalnome uzgoju korištenje mikoriznih cjepiva omogućuje velike uštede u zaštiti, gnojidbi i natapanju s puno većom kakvoćom rasadnog materijala. No, neovisno primjenjuju li se u voćnjacima, vinogradima, maslinicima i drugdje, proizvođač odnosno distributer osigurava savjete. Zanimljivo je da, uz drugo, nude i sadnice lješnjaka u posudama mikorizirane tartufima kao i za uzgoj crnogorice cjepiva s mikoriznim gljivama za pojedina geografska područja.

I ondje gdje se teško održati pomažu mikorizna cjepiva i agrogel (Fotografija Bio-Budućnost)

AgroHydroGel

Superapsorbenti vode, koje obično zovu agrogelovima a koji se prodaju pod različitim trgovačkim nazivima, nailaze na sve veće zanimanje šumara, proizvođača rasadnoga materijala, sadnica i sl. Vrlo se malo zna o načelima njihova djelovanja i ne sluti se sva učinkovitost njihove primjene. Klimatske promjene – skraćivanje posrednih godišnjih doba (proljeća i jeseni), duge ljetne suše, zime bez padalina i sl. – uvjetuju manjak vlage u tlu i opadanje razina podzemnih voda. Agrogelovi omogućuju biljkama „racionalnije” korištenje vode od padalina ili od natapanja.

Klimatolozi i meteorolozi pokazuju da će problem trajne suše rasti. Tko prvi na svojim gospodarstvima primijeni apsorbente vode, taj će pobijediti! Procjenjuju da će agrogelovi za 10 – 15 godina biti uobičajeni kao što su danas mineralna gnojiva ili kemijska sredstva za zaštitu bilja.

AgroHydroGel je jedan od agrogelova, nastao zahvaljujući primjeni najnovije tehnologije. U specijalističkim kemijskim laboratorijima stvorena je polimerna čestica s velikom sposobnošću upijanja i skladištenja vode – može upiti i 300 puta više vode od vlastite mase!

Dostupan je u prodaji u obliku praška ili granula promjera 2 – 4 mm, koji se nakon navodnjavanja mijenjaju u trajni gel, podlogu, koja čak 95 % svoje vode može dati korijenima biljke. Taj se proces može ponavljati tisuće puta, jer je AgroHydroGel aktivan u tlu mnogo godina prije nego se počinje polagano raspadati. Važno je istaknuti da ne upija samo vodu nego i umjetna gnojiva i hranjive tvari, koja se u njoj rastvaraju. Zahvaljujući tome te tvari ne otječu u dubinu zemlje. To donosi trostruku korist: prvo – stvara biljci optimalne uvjete razvoja, drugo – ista količina gnojiva ekonomičnije je iskorištena, treće – gnojiva ne prodiru u dublje slojeve tla te u vodne tokove i spremnike za vodu, što je veoma korisno za zaštitu prirodnog okoliša.

AgroHydroGel može se prilagoditi individualnim potrebama uzgajanih biljaka, a primjenjuje se:
–  u šumarstvu za zaštitu nasada pri sađenju drveća,

– u ratarskoj proizvodnji za poboljšanje strukture tla (povećanje vodenog obujma i  aeracije),-
– u proizvodnji sadnica cvijeća i povrća,
– za zaštitu nasada povrća – npr. rajčica, krastavac, salata, paprika i sl. nakon vađenja iz spremnika,
– za ovoj korijenja sadnica za vrijeme transporta i sadnje,
– za proizvodnju u rasadnicima,
– pri presađivanju grmlja i drveća, osobito većih, odraslih primjeraka,
– pri zaštiti od patogena i štetnika – može biti nositelj mikoriznih cjepiva, sredstava za zaštitu bilja, gnojiva, mikroelemenata i sl.,
– pri sađenju biljaka i grmlja na okućnicama i u vrtovima,
– za proizvodnju travnjaka u rolama na podlozi koja sadrži agrogelove,
– kao dodatak za podlogu za cvijeće u teglicama koji jamči zadržavanje vlage,
– za rekultiviranje terena koje je degradirala industrija i atmosferski čimbenici (učvršćivanje i  pozelenjavanje riječnih nasipa i vodnih spremnika, obronaka, kopova nakon eksploatacije, neupotrebljivih slojeva rude i sl.),
– pri stvaranju protupožarnih pojaseva na šumskim terenima,
– za provođenje injekcija u tlo za jačanje drveća na terenima, gdje otječu podzemne vode (uslijed gospodarskog djelovanja čovjeka) itd.

Goji uzgojen iz sjemena uz pomoć mikorize i AghroHidroGela (Fotografija Bio-Budućnost)

Nisu nevažne i druge biološke i ekonomske koristi od primjene AgroHydroGela. Uz ostalo: povećava vodnu retenciju apsorpcijom vode koja je količinski 300 puta veća od vlastite mase:

povećava vodnu zapreminu tla i podloga, ograničava posljedice nedostatka vode; popravlja strukturu teških tala smanjujući njihovu zbijenost i povećavajući prozračivanje; popravlja strukturu lakih tala spriječavajući  njihovu vodnu i zračnu eroziju; smanjuje ispiranje hranjivih sastojaka i mikroelemenata, skladišteći ih (npr. kod krških terena); potiče širenje korijenskog sustava, držeći ga u stimulativnom stanju; ubrzava rast bilja, smanjuje njihovo propadanje; olakšava biljkama preživljavanje od trenutka iskopavanja do sadnje; opskrbljuje biljke vodom kroz mnoge dane, ovijajući golo korijenje; savršeno pomaže pri zimovanju rasadnog materijala u spremištima…

Također omogućuje postizanje veće kakvoće rasadnog materijala i smanjuje i propadanja sadnica u nasadima (čak i 70 posto!). Skraćuje proizvodni ciklus i smanjuje troškove proizvodnje jer AgroHydroGel učinkovito djeluje u tlu čak pet godina. S obzirom na svoju visoku izdašnost uz male troškove (0,5-2 g dovoljno je za 1 l podloge) omogućuje velike uštede i pri natapanju i gnojidbi.


Više informacija o mikoriznim cjepivima
Mykoflor i o AgroHydroGelu:

BIO-BUDUĆNOST d.o.o. za trgovinu i usluge, Viktora Kovačića 3, 10 010 Zagreb
direktor: Robert Slezak / mob. +385 98 164 2614
e-mail: rslezak@bio-buducnost.com