10. sajam na zagrebačkome Bundeku – 10 godina Proizvoda hrvatskog sela

Oko 370 proizvođača iz svih krajeva Hrvatske i više tisuća posjetitelja  15. I 16. travnja 2011. na jezeru Bundek u Zagrebu bilanca je 10. sajma Proizvodi hrvatskog sela.

Osim tradicionalnih prodajnih izložbi hrane, pića, rukotvorina i suvenira on je ponudio i zanimljivu prodajnu izložbu Drvo je prvo, 5. izložbu hrvatskih pasmina domaćih životinja, 3. Bambino kup, ocjenjivanje izloženih proizvoda te pripremanje i kušanje hrvatskih tradicionalnih jela. Tijekom održavanja proljetnog sajma nastupilo je i više kulturno-umjetničkih društava  i tamburaških sastava.

Najznačajniji sajam tradicijskih proizvoda u nas

Sa Proizvoda hrvatskoda sela na Prisavlju 2007. godine

Zanimanje proizvođača za sajam među izlagačima je ostao na razini posljednjih nekoliko godina. Posjeta sajma je u subotu bila nešto manja od očekivanog dok je nedjelja u potpunosti ispunila očekivanja. Razlog za to je vjerojatno i hladnije vrijeme, jer lokacija održavanja sajma, jezero Bundek, jako ovisi o vremenu.  Kupnja na sajmu je bila skromnija u usporedbi s prethodnim godinama. Međutim, većina izlagača zadovoljna je prodajom te namjerava izlagati i slijedeće godine.

Prema broju izlagača i prema ostvarenim rezultatima Proizvodi hrvatskog sela najznačajniji su sajam tradicijskih proizvoda u Hrvatskoj. Na sajmu je u proteklih deset godina izlagalo oko 2500 proizvođača, a posjetilo ga je više od 70.000 posjetitelja.

 Zahvaljujući i PHS proizvodnja povećana i više legalizirana

Mirjana Strancarić i njezin SMID za svaki sajam pripreme neki novi proizvod (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Proizvodi hrvatskog sela povećali su zanimanje tržišta za seljačke proizvode, a proizvođače, posebice tradicijskih prerađevina, ohrabrili i potaknuli da povećaju proizvodnju i legaliziraju ponudu. Danas su većina od njih uspješni tržni proizvođači.

Proizvodnja tradicijskih proizvoda proteklih nekoliko godina značajno je povećana. Međutim, posljednje dvije godine taj je trend zaustavljen. Razlozi su ukidanje nekih poticajnih mjera (mjera 6.) i recesija koja je smanjila tržište za ove proizvode. Za očekivati je da će u slijedećim godinama, kada se oporavi tržište, ali i kad dođu nove potpore za razvoj proizvodnje i prodaje tradicijskih proizvoda ovaj dio hrvatske poljoprivrede ponovno imati veće stope rasta.

Dijelu proizvođača tradicijskih proizvoda najvažniji prodajni kanal

Krapinsko-zagorska Županija Zagrepčanima se predstavila zagorskim puranom i folklorom kao na zabavi (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Što se tiče sajma Proizvodi hrvatskog sela i ostalih sajmova držim da ih je puno, ako ne i previše. Sajmovi bi temeljno trebali biti mjesto promocije proizvoda a oni su se danas pretvorili u najvažniji prodajni kanal za dio proizvođača tradicijskih proizvoda. Naravno, to ima smisla u vrijeme recesije, ali dugoročno nije poželjno.

Na tržištu, pa tako i na sajmovima tradicijskih proizvoda, nudi se sve više robe loše kakvoće što prijeti urušavanju imidža tih proizvoda i trajnim gubitkom tržišta. Isto tako, pojavljuje se sve više „trgovaca” koji ne bi trebali izlagati i prodavati na sajmovima.

Držim, a postoje i neke najave, da će država razmjerno brzo urediti prodaju na sajmovima i da će ona, kako je i u ostalim europskim zemljama, ostati „privilegija”samo poljoprivrednih gospodarstava.

A sad i u razvoj robne marke Proizvodi hrvatskog sela

Drvne igračke s bistričkog proštenja postale su nacionalni suvenir (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sajam Proizvodi hrvatskog sela planiramo organizirati i ubuduće. Vjerojatno će u nekoj mjeri morati biti komercijaliziran (sudjelovanje izlagača) budući je za njegovo održavanje sve teže zatvoriti financijsku konstrukciju.

Tvrtka Agrarno savjetovanje d.o.o., pokretač sajma Proizvodi hrvatskog sela, uz neke prijašnje aktivnosti, pokrenula je i nekoliko novih inicijativa kako bi se unaprijedila proizvodnja i marketing hrvatskih tradicijskih proizvoda. Osnovan je Klaster Proizvodi hrvatskog sela, a ove godine započet će i projekt uvođenja na tržište vlastite marke hrvatskih tradicijskih proizvoda, Proizvodi hrvatskog sela. Marka Proizvodi hrvatskog sela u prvoj će se fazi dodjeljivati samo izravnim prodavačima. Ona će potrošačima jamčiti kakvoću proizvoda, domaće podrijetlo i tradicijsku tehnologiju.