Viški hib

Kruh, ali od smokava.

Među autohtonim je hrvatskim proizvodima i viški hib bez kojeg je Badnjak na tome otoku nezamisliv, a ručno ga proizvodi Velimir Mratinić. Na rujanskome sajmu Eko-etno među projektima marketinške pripreme proizvoda što ih u marketinškoj pripremi za tržište podupire Ministarsvo poljoprivrede bio je i viški hib. Proizvodi ga Velimir Mratinić, koji je bio i u najužem krugu za izbor najuzornijega hrvatskoga poljoprivrednika.

Član udruge Strojni prsten, Velimir Mratinić – kojega smo već predstavili u Vrtu – s bjelovarskoga stočarskog sajma te s hibom sa sajma Eko-etno na jesenskome Zagrebačkom velesajmu – svojim primjerom najbolje pokazuje kako se iz vlastita podneblja može izvući ono najbolje, što će prepoznati i ljudi iz drugih krajeva. Hib, pogača od smokava kojom se čuva tradicija, djelić koje u prikladnoj kutiji sa sobom mogu s Visa ponijeti i turisti i namjernici, radi se ručno. Njegovom kupnjom svatko potiče lokalnu proizvodnju, čuvanje tradicije i održivi razvitak toga našeg otoka.

Oduvijek su hib pripravljale vrijedne žene viških težaka kojima je komadić zamirisan autohtonim biljem nerijetko vraćao snagu u obradi vinograda npr. Nekoliko hibi u svakoj se kući čuvalo za dane oko Božića i kolendavanja, kada se taj izvorni proizvod vadio iz lovorova i ružmarinova lišća, rezao na tanke kriške i nudio uz otočnu travaricu.