Uzgoj borovnica i brusnica

Borovnice i brusnice posljednjih godina su top-voće. Vidimo to i po brojnosti proizvoda oslonjenih na njih i po pitanjima na Vrtovu dežurnom telefonu gdje bi se mogle nabaviti sadnice, kako se te voćke uzgajaju i slično. Odgovor nalazimo u najnovijoj knjižici ITD Gaudeamus iz Požege “Uzgoj borovnica i brusnica” Georga Eberta (u izvorniku “Anbau von Heidelbeeren und Cranberries”), koja kaže kako su rijetke biljke s toliko višestruko korisnih svojstava i koje gaje i amateri i profesionalci. Osobito će zanimljive odgovore naći poklonici brusnice, prirodnoga antibiotika, koji dokazano ublažava različite upale, posebice mokraćnog sustava. Bogata je i C vitaminom i mineralima te podiže imunitet, pogoduje funkcijama probavnog sustava, bubrega i jetre, regulaciji šećera i kolesterola u krvi i sl. Pomažu i protiv stresa, iscrpljenosti itd. Ukratko baš tim dvjema kulturama u nas pripisuju lijepu perspektivu.

Knjižica “Uzgoj borovnica i brusnica” (urednica Slađana Maslač – Zeman) opisuje vrste Vaccinium, njihovo podrijetlo te borovnice iz uzgoja i brusnice. Zatim im raščlanjuje rast i razvoj biljaka, uvjete za uzgoj a posebice uzgoj vrsta Vaccinium, uključujući način presađivanja, oblikovanje i rezidbu, natapanje i prihranu, njegu, berbu, štetnie i bolesti te njihovo suzbijanje. Onima koje to zanima od koristi će bizi i raščlamba ekonomskih aspekata odnosno vrste Vaccinium u voćarstvu i prodaju te skaldištenje.

Knjižica“Uzgoj borovnica i brusnica” stoji 80 kn, a može se nabaviti izravno u izdavača, ITD Gaudeamus iz Požege, tel./faks 034 272 874.