Uz Tjedan hrvatskoga bučina ulja: standardizacija proizvodnje i oznaka posebne kakvoće bučina ulja

Udruga proizvođača bučina ulja Hrvatske, kao nosilac, ambiciozno je krenula u projekt standardizacije proizvodnje i oznake posebne kakvoće bučina ulja, koji bi trebao biti dovršen iduće godine.

Piše: MARICA SVETLEČIĆ, tajnica Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske

Na Bučijadi 2012. bučino ulje kušao je i predsjednik RH Ivo Josipović u društvu s ivanićgradskim gradonačelnikom Borisom Kovačićem (Snimio Dražen Kopač / Acumen))

Kako doznajemo uz Tjedan hrvatskoga bučina ulja u 2012. godini Upravni odbori Udruge donosi odluku o prihvaćanju projekta standardizacije proizvodnje bučinog ulja i uvođenja oznake posebne kvalitete i zaštite zajedničkim jamstvenim žigom.

Valja izraditi Pravilnik o bučinom ulju. Tehnološki dio Pravilnika napravit će laboratorij  zagrebačkoga Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta BF-a (dr. sc. Neđeral, dr. sc. Škevin i tim).

Dizajnirao bi se i žig udruge, a vizualni identitet bit će ostavljen svakom  proizvođaču ponaosob. Odredio bi se i naziv znaka, primjerice smaragd Hrvtaske ili nešto slično, prema odluci u, a što će biti jednostavno i prepoznatljivo kod potrošača.

Valja ga tek kušati i upoznati (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Kontrolnu dokumentaciju trebao bi izraditi Biotechnicon, a ona podrazumijeva, doznajemo, način ulaska u sustav, potrebne preduvjete i dokumentaciju, postupak i učestalost kontrole, način njezina provođenja (terenski, dokumentacijski, analitički), zatim način provođenja samokontrole samog proizvođača, mogućnosti pri utvrđenim neispravnostima (tzv. nesukladnosti). Preduvjet za to su: proizvodni parametri proizvođača, planirane količine proizvodnje, oznake k.č. s veličinama na kojima proizvođač proizvodi i način vođenja evidencije proizvodnje. Planira se i zaštita žiga u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

U 2013. bi se provodila kontrola odnosno nadzor kod proizvođača. Nju može obaviti povjerenstvo sastavljeno od samih proizvođača uz uključivanje nepristrane strane.  Kontrola se provodi terenski, dokumentacijski i pregledom analitičkih izvješća. Provođenje kontrolnih aktivnosti s izradom izvješća koje se dostavlja Udruzi je  temelj za dodjelu prava korištenja znaka. Kasnije se kontrola provodi barem jednom godišnje kod svakog proizvođača.

Također je predviđena i promidžba označenih proizvoda, primjerice izložbama, za sve poslove samo ove godine računa se da treba osigurati više od 50.000 kuna.