Uz kapljicu vina i zrno kulture

gosp. Dropuljić, organizator festivalaČaša. Sve što ste trebali za ulazak za jedinstveni festival održan prošlog tjedna u Zagrebu bila je čaša. Ne tek bilo koja čaša, već degustacijska čaša poznatoga proizvođača Riedela, koja je bila vaša “ulaznica” za drugi Međunarodni festival vina u Zagrebu, održan 7. i 8. prosinca. Originalno? Svakako, ali takvih malih detalja festival je bio pun, čak i za one koji nemaju sommelierskog ili pak ikakvog iskustva s vinom.

Okupljajući više od stotinu vinara iz zemlje i inozemstva uz podršku proizvođača pršuta, sira, maslinova ulja i tartufa, gospodin Ivan Dropuljić, organizator događaja, dokazao je da vinski festival može biti onoliko opušten koliko i stručan. Od Tomca do Plenkovića, Enjingija i ostatka svite, sami izlagači zadovoljni su festivalom. Kako i ne bi bili? Organizacijski tim od tek dvije osobe prostor Regenta Esplanade pretvorio je u raj za ljubitelje vina, kako iskusne lisce tako i one koji tek ulaze u vinski svijet.

VinistraNemoguće je ne spomenuti ostale detalje koji su ovu manifestaciju učinili zanimljivom i onima izvan mitskog svijeta vina kako ga neki doživljavaju. Dizajn i sadržaj kataloga, kojega se ne bi posramili ni najveći svjetski festivali, odišu pouzdanim znanjem koje u neku ruku pokušava ostati nenametljivo prikriveno.

Ulaskom u smaragdnu dvoranu Regent Esplanade sa svojom degustacijskom čašom mogli ste obići cijelu Hrvatsku u vinskome formatu. Marketing je jedna od stvari koje će se organizatori morati prihvatiti – njihov trud mora biti viđen. Jedan od aspekata na kojem će se morati poraditi jest edukacijski aspekt, koji Međunarodni festival vina naglašava kao jednu od svojih uloga. Teško je Ziganteothrvati se dojmu da će ovaj događaj, upravo zbog velike profesionalnosti, neće one koji tek ulaze u svijet vina uplašiti. Mladi viđeni na festivalu većinom su bili vezani strukom, stoga ne bi bilo naodmet pronaći način da se onima koji će činiti budućnost vinske kulture i vinarstva pristupi na njima primjereniji način. Ukoliko volite vino i to znate, na Međunarodnom festivanu vina ste bili. Ukoliko volite vino i želite naučiti, treći Međunarodni vinski festival čeka nas sve sljedeće godine. (tekst: Ivan Brezak Brkan; fotografije: Marina Filipović)