Umirovljeničko selo

Reagiranja:
Sanja Kranjc, dipl. socijalna radnica
Zagreb, Ul. Drage Gervaisa 19
tel. 091 36 96 027

Redovita sam čitateljica dnevnog lista Večernji, pa i tako redovito pratim prilog Vrt, kojeg ste vi urednica, i uvijek nađem nešto, korisno, pametno i interesantno u tom vašem prilogu.Od svih priloga, koje neke i psrmeim, jako me je razveselio prilog od 11. listopada 2007. godine, a osnovi se na prilog sa okruglog stola Selo čeka svog glasnogovornika. Jako mi je žao što nisam znala za taj okrugli stol, jermožda bih se mogla uključiti i ja sa svojim projektom. Bit ću slobodna pa vam samo ukratko napisati o kakvom se projektu radi, a vi ćete ocijeniti može li se uklopiti i u veliki projekt živi selo.

Ja sam dipl. socijalna radnica, a radni sam vijek odradila radeći sa starijom populacijom. Prije šest godina otišla sam u mirovinu, ali sam nakon što mi je prošao šok od visine dobivene mirovine (1980 kn) za 35 godina rada, odlučila da se ne smijem umiriti i da moram još nešto dati struci, a i našim umirovljenicima. Kako sam veliki zaljubljenik prirode – sela i često boravim izvan urbane ludnice, primijetila sam jako puno napuptenih imanja. To me je prvo ražalostilo, a onda podsjetilo na zaboravljavene, zapuštete umirovljenike, i tako se rodila ideja za projekt koji je dobio radno ime S.O.S umirovljeničko selo. na projektu radim već pet godina i u tih sam pet godina kontaktirala pismeno i usmeno sa puno njih za koje sam bila uvjerena da će prepoznati projekt, koji je dugoročan, a i velika potreba. Ali uvijek sam naišla na tyaj nestretan ali, koji, na žalost, u ovo naše ludo vrijeme, nema tko pročitati i pozabaviti se njime i završi u nečijim ladicama.

No ipak, moram se malo pohvaliti da je bio prepoznat od zagrebačke županije, koja još uvijek traži adekvatnu lokaciju, a ono što je do sada nije bilo to što bi oživjelo projekt.

Inače pilot projekt je bio prikazan na HRT-u u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i dobio je dobru prolaznu ocjenu,a pohvale, pa čak i u dalekoj Švedskoj, gdje je gledan. Zatim je bio iznensen u listu za treću životnu dob Moj život. Ovo je malo da se hvalim, a to je dobro, da bi čovjek mogao dalje, a ja se i dalje borim, kao što vidite, i sigurna sam da će ga netko prepoznati.

Ovim mojim projektom želim spasiti napušteno imanje, selo, a za to treba mi samoza početak takvo imanje, selo, a to možemo pronaći zajedno, uz vašu pomoć jasno, ako će vam se projekt uklopiti u vašu akciju. U nadi i očekivanju vašega podgovora, bilo pozitivinoga ili negativnoga, šaljem vam svoje želje za daljnje uspješno poslovanje i rad na projektima i vođenu ovog važnog i korisnog priloga, kao i čestitike za dosadašnji rad.