Škrletu Županičin pehar 2008.

«Vino, vino, vino daj
S nama zapjevaj
Daj vino, vino daj,
Čaše nalivaj…»

Dobitnici nagrada sa županicom Marinom Lovrić.Koliko se isplati ustrajno ulaganje u izvorno, jedan od izvrsnih primjera je šklet, autohtona sorta vinove loze i vina Moslavine i Pokuplja, kojoj Sisačko-moslavačka županija ne posvećuje samo dio budžeta – što u klonska istraživanja prva u zemlji što u sadnju te u njegu vina – nego mu namjenjuje i Županičin pehar. On postaje mnogo više od promocije.

Županica Marina Lovrić je 16. prosinca u sisačkome restoranu Cocktail pod pokroviteljstvom Minitarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, u prisustvu saboske zastupnice Marijane Petir te dvojice državnih tajnika Ivice Perovića i Josipa Kraljičkovića – koji nije, uz Moslavce i Patrinjce, propusto istaknuti važnu ulogu svojih Posavaca u vinogradarstvu i vinarstvu toga kraja – svečano dodijelila ovogodišnja priznanja za najbolji škrlet.

Po tradiciji, ocjenjuju ga sami vinari uz stručnjake i novinare. Ove se godine ocjenjivali 6 uzoraka vina profesionalnih vinara, 30 uzoraka vinara amatera iz sedam udruga. A rezultati su:

U kategoriji profesionalaca:

  1. Vinarija Marinčić, Vesna Pranjić
  2. Vinarija Florijanović, Ivica Florijanović
  3. Vinarija Miklaužić, Marko Miklaužić

U kategoriji amatera:

  1. Zlatko Sigur, Udruga voćara i vinogradara petrinjskog vinogorja
  2. Damir Košutić, Udruga voćara i vinogradara «Lujo Miklaužić» iz Kutine
  3. Zdenko Krznarić, Udruga voćara i vinogradara «Lujo Miklaužić» Kutina

Prvi se put dogodilo da je, odnijevši oba Županičina pehara, premoćno kakvoćom škrleta pobijedilo petrinjsko vinogorje.

Ivica Fodor, urednik Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskoga radija, saborska zastupnica marijana Petir i državni tajnik mr. sc. Josip Kraljičković.Škrlet je, podsjećamo baš kako je opisano na boci pobjednika, vino nježno svijetle i žućkasto-zelene boje, puno, kiselkasto, zaobljeno s izraženom finom, nenametljivom, specifičnom aromom sorte. Preporučuje se za posluživanje na 10-12 °C, a osobito se lijepo sljubljije s plodovima mora, slatkovodnom ribom, toplim predjelima, pečenjima i vrhunskim sirevima. Moslavčani ga, dakako, preporučuju uza svoje specijalitete. Iako je poslovično suho, svježe, a katkad i vrlo izraženih alkohola, zanimljivo je i da ga neki vinari odnedavno predstavljaju i kao polusuho, primjerice škrlet 2007. Jaram kutinske vinarije Spuga-K.

Kupinovo vino

Među 11 uzoraka kupinova vina prostiglih na ocjenjivanje i ove je godine prvo mjesto osvojio Ante Zlatar iz Udruge voćara i vinogradara “Lujo Miklaužić” iz Kutine, drugo Sejad Sedić iz Udruge ekoloških proizvođača Sisačko-molsavačke županije “Izvor 2007.”, a treće Zlatko Marenče iz Udruge voćara i vinogradara Lekenik.