Rane sorte krušaka

Nove se rane sorte krušaka ubrzano šire u nas u Sloveniji. Vrlo su zanimljive jer su kvalitetne, a zore već u srpnju i mogu upotpuniti ponudu ranih krušaka na policama prodavaonica i na tržnicama. Zato su primjerene i za plantažni uzgoj i za uzgoj u vrtu i domaćem voćnjaku. Naš rasadnik cijepi sorte kuške tako da su u ponudi sadnica za sadnju.

Etrusca rana ljetna sorta kruške nastala je križanjem sorti Coscia X Gentile i u proizvodnji je od 1991. godine. Na svom imanju imam etrusku posađenu 1996. i svakog ljeta dobro rodi. Dozrijeva oko 10. srpnja, ovisno o tome na kojem je području posađena. Plod je malen do srednje veličine, zbog velike rodnosti i katkad velike gustoće plodova. Kruškolika je, izdužena oblika koji se prema vrhu postupno suzuje, s dugačkom i peteljkom srednje debljine izraslom na jednu stranu. Plod lijepo izgleda, glatke je kožice, svijetlozelene boje koja dospijevanjem prelazi u zelenkastožućkastu, a na sunčanoj strani i na živahnu crvenu. Zrioba je toj sorti oko 39 dana prije viljamovke, plodovi se dobro drže, ne opadaju, a berba se razvuče tako da nisu svi zreli u isto vrijeme. Otporna je na brzo prezrijevanje. Meso je ploda etruske bijelo, topivo fine teksture, dobra okusa i posebne arome. Stablo dosta bujno raste, srednje je uspravno pa je potrebno ljeti savijati jednogodišnje izboje srednje debljine Rodi na dvogodišnjim izdancima i štrcljima. Cvate srednje rano i dobro se oprašuje, s drugim sortama krušaka, u cvatnom brstu ima u prosjeku sedam cvatova. Etruska je jako rodna sorta i rodi redovito.

Tosca nova ljetna sorta kruške uzgojena je križanjem sorti coscia i williams, a proizvodi se i razmnožava od 1993. godine. Rana je, ljetna, dozrijeva oko 21. srpnja, ovisno o tome na kojem je području posađena i o vremenskim uvjetima dozrijevanja. Plod je srednje veličine, lijepa kruškolika oblika koji prelazi u kratak i širok vrat završavajući ravnim vrhom i srednje dugačkom peteljkom. Plod lijepo izgleda, kožica je srednje debela svijetlozelene boje koja dospijevanjem prelazi na žutozelenu na sunčanoj strani s nešto marmorirana crvenila. Zrela je oko 28 dana prije viljamovke. Otporna je i plodovi ne prezrijevaju. Meso je ploda bijelo, srednje fine teksture i dobra okusa. Stablo ima srednje bujan rast, a savijanjem jednogodišnjih izdanaka aktiviramo stvaranje cvatova i time dobru rodnost. Cvate srednje rano, a oploditi je mogu druge sorte krušaka koje cvatu u to vrijeme. Zanimljiva je za uzgoj jer u to vrijeme nema u ponudi kvalitetne sorte krušaka.