Prvi put: Tjedan hrvatskoga bučina ulja

Od 15. do 21. listopada 2012. godine u okviru tradicionalne 8. Bučijade, gospodarsko-turističke manifestacije u Ivanić Gradu 20. i 21. listopada bit će organiziran prvi put i Tjedan hrvatskoga bučina ulja. Uz druge, medijski pokrovitelji Tjedna hrvatskoga bučina ulja su i naši internetski magazini Oblizeki i Živi selo.

 

Piše: BOŽICA BRKAN

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne izložbe bučina ulja, gastroradionice i znanstvenoga skupa posvećena tome blagu, Udruga proizvođača bučina ulja odlučila je organizirati manifestaciju o značenju koje govore i pokroviteljstva Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada.

Ivan Grbić, predsjednik Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Predsjednik udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske Ivan Grbić ističe:

«Tjedan hrvatskoga bučina ulja organiziramo s namjerom predstavljanja ovog vrijednog proizvoda naših polja javnosti – medijima (koji ga nedovoljno prate i promoviraju), državnim institucijama (kako bi propisima i stručnom pomoći doprinijele povećanju proizvodnje), kulinarskim stručnjacima (kako bi ga spoznali kao izuzetno kvalitetnu namirnicu – pravu deliciju i uveli u jelovnike). Želimo skrenuti pozornost na nesumnjive potencijale proizvodnje bučina ulja za izvoz, a time i na jednu od mogućnosti oživljavanja ruralnoga razvitka.»

S prošlogodišnje vrlo uspjele gastroradionice Oblizeka o buči, bučinu ulju i bučinim košticama okviru Bučijade  u Ivanić Gradu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

 

Udruga podsjeća i na niz svojih aktivnosti, primjerice vezanih uz standardizaciju bučina ulja. Kakav je program Tjedna hrvatskoga bučina ulja doznajemu u razgovoru s Maricom Svetlečić, tajnicom Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske:

* 16. listopada 2012. u zagrebačkome Centru za kulturu prehrane Biotechnicona tjedan će biti otvoren prigodnom konferencijom za novinare te gastroradionicom Oblizeki preporučuju: Bučino ulje ili ulje koje dolazi. Na stručan, ali popularan način Udruga proizvođača bučina ulja, Biotechnicon i Oblizeki predstavit će se smaragd kontinentalne Hrvatske. Izlažu: nutricionistica Martina Ivanjko, književnica i novinarka Božica Brkan bučino ulje predstavlja fenomenološki i gastronomski, a chef Robert Slezak praktično će predstaviti različite tipove jela s bučinim uljem.


* 20. listopada  i 21. listopada u okviru 8. Bučijade u Ivanić Gradu u posebnome šatoru u Moslavačkoj ulici održat će se dvodnevni sajam bučina ulja, degustacija ulja i delicija s bučinim uljem te edukacija posjetitelja o kakvoći i primjeni bučina ulja u kulinarstvu.

Ponuđeno na kušanje kao malo poznata namirnica (Snimila Božica Brkan / Acumen)