Prva izložba vina Općine Križ u Novoselcu

Zvonko Kovačić šampionom je Općine Križ za mješavinu bijelih sorata, a Tomislav Voštinič za chardonnay 2009. šampion izložbe s najviše osvojenih bodova na prvoj Općinskoj izložbi vina u Novoselcu 9. travnja 2011.

Odbačeno devet uzoraka

Za ocjenjivanje 1. travnja pristigla su 82 uzorka vina. Od toga ih je pet osvojilo zlatnu, 31 vino srebrnu a 30 vina brončanu medalju, dok je sedam vina dobilo priznanje za sudjelovanje. Odbačeno je 9 uzoraka, jer nisu zadovoljili bodovni prag, ponajprije zbog oksidacijskih promjena mirisa i okusa, etilacetata, povećane hlapive kiselosti, prevelikoag slobodnog sumpornog dioksida… Izvijestila je to predsjednica komisije za ocjenjivanje vina Vlasta Rubeša Vili, dip. ing. agonomije zaključivši:

Predsjednica ocjenjivačkoga suda Vlasta Rubeša Vili na ocjenjivanju (Fotografija Jovica Nikšić)

«Svim stručnim službama i izabranim vodstvima udruga predstoje zadaci na većoj edukaciji proizvođača vina, koji će znati prepoznati ne samo dobru kvalitetu već i pojedine mane mirisa i okusa koje se najčešće javljaju u vinu kako na ocjenjivanje ne bi ni prijavljivali defektna vina.»

Po pravilniku Zagrebačke županije

Vino je ocijenjivalo pet certificirani degustatora, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske, prema Pravilniku o organoleptičnom ocjenjivanju mošta i vina.

Ocjenjivanje je provedeno po metodi 100 pozitivnih bodova, a sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina Zagrebačke županije, raspon postignutih bodova za pojedino odličje je: velika zlatna medalja 90 – 100 bodova, zlatna medalja 85 – 89,99 bodova, srebrna medalja 80 – 84,99 bodova, brončana medalja 75 – 79,99 bodova, priznanje 70 – 74,99 bodova.

Na izložbi su s emogla kušati nagrađena vina (Fotografija Jovica Nikšić)

Izložba je, dakako uz degustaciju nagrađenih vina, bila prvi skroman, ali odlično obavljen pothvat u veljači 2011. osnovane Inovativne Internet Udruge Vinara „e-vinarstvo”, kojoj je predsjednik Jovica Nikšić, vinar i inovator koji je osmislio ne samo vinsko računalo odnosno pomagalo-podsjetnik za “male” vinare, nego i niz vrlo ambicioznih aktivnosti. Računa na brojne obitelji koje proizvode vino za tržište, ali i na hobi-vinare koji proizvode vino za vlastiti gušt, koje, dakako, također može biti kvalitentije od dosadašnjih.