Prva izložba bučina ulja Hrvatske u Ivanić Gradu

Udruga proizvođača bučina ulja Hrvatske osnovana je u veljači ove godine s osnovnom zadaćom promicanja, razvitka i unapređenja proizvodnje bučinog ulja, stvaranje robne marke bučina ulja i zaštite proizvoda posebne kvalitete, zajedničkog nastupa proizvođača prema tijelima i institucijama Republike Hrvatske te poticanja i organiziranja izvoza ovog proizvoda.


Prva izložba bučina ulja Hrvatske s kušaonicom ulja 15. i 16. listopada 2011. u okviru 7. Bučijade velik je doprinos tim ciljevima i prvi je zajednički nastup svih proizvođača ulja.

Sudionici manifestacije bit će proizvođači bučina ulja s područja cijele Hrvatske. U okviru izložbe neće se provesti ocjenjivanje bučinog ulja zbog toga što ne postoje odgovarajućih akti (pravilnici).

Izložbom bučina ulja želi se široj javnosti svratiti pozor na bučino ulje i njegovu kakvoću te korist toga ulja za zdravlje, a uz organizatore svoj će veliki doprinos dati i sami izlagači koji za ovo prvo izdanje izložbe iskazuju veliko zanimanje.

Izložba će se svečano otvoriti 15. listopada u 15  sati u predvorju Doma kulture Pučkoga otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu. Svaki sudionik izložbe i njegovo bučino ulje bit će posebno predstavljeni, a dužni su osigurati kušanje ulja i delicija s uljem po svojem izboru. Nakon izložbe biti će izrađen katalog proizvođača i bučina ulja Hrvatske.

 

 

 

Zanimljivo je da će posjetitelji Bučijade na dvodnevnom prodajnom sajmu na gradskoj tržnici u Ivanić-Gradu moći kupiti bučino ulje i druge vrlo zanimljive proizvode od buča i s bučinim košticama. Tih dana u gastrošatoru moći će se kušati grah salata i krumpir salata s bučinim uljem, a u ugostiteljskim objektima u Ivanić-Gradu prikladni jelovnici s bučom, bučinim uljem i bučinim košticama.