Prodaja seljačkih proizvoda

Robert Črep i Kristijan Jelaković autori su knjižice Hrvatskoga zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu “Oblici izravne prodaje seljačkih proizvoda”. Taj, jedan od stručnih materijala načinjenih u zavodskome Odjelu za agroekonomiku, oslanja se na ideje i dugogodišnji rad inače i recenzenta knjižice prof. dr. sc. Damira Kovačića sa Zavoda za marketing zagrebačkoga Agronomskog fakulteta te njegovu knjigu “Izravna prodaja seljačkih proizvoda”.

Kako uvodno piše ravnatelj zavoda dr. sc. Ivan Katalinić, nezadovoljni globalizacijom tržišta prehrambenih proizvoda, naši se potrošači rado vraćaju u prošlost, kada su vikendom odlazili na gradsku tržnicu ili na selo u kupnju proizvoda neupitne kakvoće i poznatog podrijetla. Ti kupci seljačkih proizvoda izravnom prodajom i te kakav su potencijal za još brojna seljačka kućanstva koja nisu kadra proizvoditi velike količine poljoprivrednih proizvoda i bave se tradicionalnim poljodjelstvom. Oni, kaže, proizvode male količine proizvoda koje plasiraju na tržište vlastitim prodajnim kanalima sve radi ostvarivanja određenoga dohotka. Razvojem izravne prodaje oni ostvaruju dodatnu zaradu. Posljednjih nekoliko godina sve su brojnije inicijative kojima se nastoji osuvremeniti izravna prodaja, a oživljavanje seljačkih tržnica u nas započelo je seljačkom tržnicom jagoda Zagrebačke županije 1999. Organiziraju se i seljački sajmovi, primjerice Proizvodi hrvatskog sela i Sajam obiteljskih vina, otvaraju vinske ceste itd., što izaziva zanimanje potrošača. Uz to se mijenjaju i dotad restriktivni propisi, potiču marketing i ulaganja, ali unatoč tome još se dio izravne prodaje odvija na crno te katkad u posve neprimjerenim uvjetima.

Cilj je knjižice “Izravna prodaja seljačkih proizvoda” – koja je, dakako, tek osnovna informacija o temi, a na naslovnici ima skulpturu Kumice na Dolcu akademskoga kipara Stjepana Gračana – unapređivanje poljoprivredne proizvodnje i povećanje tržišnosti proizvoda. Počinje, dakako, s definicijom izravne prodaje i razlozima zbog kojih je važna. Tumači potom pretpostavke izravne prodaje, posebice zakonodavni okvir i pravnu pomoć, zatim prigode za izravnu prodaju, rizike, potporu. Od najvažnijih oblika izravne prodaje knjižica potom razrađuje samoberbu, prodaju na gospodarskome dvorištu, vinotočje, prodaju uz prometnice, prodaju iz dostavnog vozila, seljačku prodavaonicu, gradsku tržnicu, seljačku tržnicu, seljački sajam itd.

“Oblici izravne prodaje seljačkih proizvoda” tiskani su u 1000 primjeraka, a više informacija od izdavača Hrvatskoga zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Zagreb, Kačićeva 9/III, tel. 01 4882 700, e-pošta hzpss@hzpss.hr te www.hzpss.hr .