Objavljene «Tajne najljepšega vrta…»

«Za brži i lakši izlazak iz krize pomoći će nam svaki pedalj obrađenog hrvatskog tla – cvjetnjaka, povrtnjaka, voćnjaka… zato nam se pridružite na predstavljanju i saznajte više od eminentnih hrvatskih stručnjaka te autorice Lidije Komes.»

Lidija Komes potpisuje knjigu urednici Živi sela (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Tako su, među ostalim, samoborski Meridijani kao izdavač  te radioemisija «Slušaj kako Zemlja diše» i Projekt «Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj» pozvali u petak, 13. travnja 2012. na predstavljanje knjige «Tajne najljepšeg vrta / od prve gredice do obilja cvijeća i plodova» Lidije Komes, urednice kultne emisije Hrvatskoga radija «Slušaj kako Zemlja diše».

Promotori knjige (Snimila Božica Brkan / Acumen)

O 300 stranica u boji, gotovo 600 ilustracija i crteža uz urednicu Petru Somek i samu autoricu govorili su recenzenti doc. dr. sc Ljerka Regula-Bevilacqua, mr. sc. Frane Ivković i dr. sc. Siniša Jelovčan.

A dr. sc. Darko Znaor u svojoj recenziji piše:

«’Tajne najljepšeg vrta’ predstavljaju svojevrsnu krunu autoričina dugogodišnjeg nastojanja da zemlju i čovjeka poveže u jedno. U knjizi je sabrano mnogo vrijednih i praktičnih savjeta kako suvislo osmisliti vrt te niz konkretnih naputaka kako ga ekološki obrađivati – po mjeri čovjeka i prirode. Knjiga pokušava oteti zaboravu izvornu ideju vrta. Podsjeća nasd a je vrt svjevrsno umjetničko djelo, simfonija ispjevana na komadiću zemlje, u čijoj izvedbi, pod dirigentskom palicom vrtlara. Sudjeluju brojni mali i veliki «instrumenti» – cvjetnjak, kamenjara, ptičja pojilišta, krupa, brajda, sjenica i mnogi drugi vrtni elementi koji su ovdje obrađeni. Knjiga će dati obol boljem i ekološkijem vrtlarenju u Hrvatskoj, a neagresivne metode koje autorica zagovara potaknut će svakog istinskog vrtalra da uspostavi još tješnju vezu i suradnju s prirodom. Svaki vrt dizajniran i njegovan na način koji je izložen u ovoj knjizi na najboljem je putu da postane oaza sklada i obilja.»

Dio sadržaja iz knjige

Knjiga ima četrnaest cjelina: Pogledi na oblikovanje i uređenje vrta, Oruđa i strojevi za vrt, Cvjetnjak, Povrtnjak, Ljekovito i začinsko bilje, Živice, travnjaci i staze, kamenjara, Vodene površine, Razmnožavanje bilja, Ishrana bilja, Biološka zaštita bilja, Osvrt na mediteranske vrtove, Redovita njega vrta i okoliša te Voćnjak. «Tajne najljepšeg vrta» jedna je od rijetkih takvih opsežnih knjiga hrvatskih autora, a uz autoricu na njij su radili i brojni stručni i drugi suradnici.