O projektu

Živi selo projekt je usredotočen na medijski prostor, pokušavajući poboljšati protok vrijednih, objektivnih informacija u oba smjera, do ruralnog stanovništa i od njega, bez poslovičnih interesnih primjesa (kapital, politika itd.), koje su sada svojevrsna kočnica, jednostavno – usustaviti informacije. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH kroz potporu u okviru Programa edukacije i informiranje korisnika programa ruralnog razvitka.

Kroz okrugle stolove, rubriku Živi selo u Vrtu, studijska putovanja te ovu web stranicu, našu ciljanu publiku čine stanovnici sela raznih dobi, znanja, iskustava i ambicija te novinari i drugi koji ne samo mogu nego žele i imaju gdje informirati o selu ili na drugi način koristeći ih oplemeniti i promovirati život na ruralnome prostoru i vrijedne osobe. Želimo skratiti put korisnika do korisnih i nužnih informacija (najave poticajnih financijskih natječaja, najave sajmova, tribina i drugih događaja; kratke vijesti; reportaže; omogućavanje postavljanja pitanja u živo i medijski stručnim osobama iz znanstvenih, državnih, paradržavnih i drugih institucija, primjerice kako početi neki malen posao, kako se udružiti u udrugu, kako osnovati zadrugu itd.).

Projekt je osmislila, kreativno i stručno ga vodi i za njega odgovara Božica Brkan uz potporu obiteljske tvrtke Acumen d.o.o. te brojnih suradnika.

Božica Brkan projekt Živi selo osmislila je na temelju dugogodišnjega novinarskoga iskustva (među ostalim urednica Vrta, priloga Večernjeg lista četvrtkom, koji je 2000. HND nagradio godišnjom nagradom Marija Jurić Zagorka kao najbolje uređivan novinski prilog ) i književnoga te kraćega ali uspješnog izdavačkog iskustva (npr. knjiga “Oblizeki – Moslavina za stolom” preko Večernjeg lista u manje od mjesec dana prodana u nakladi gotovo 15.000). Također i organizirajući različite priredbe i događaje (Večernjakova kulenijada, ocjenjivanje kakvoće prehrambenih proizvoda na Zagrebačkom velesajmu, zatim ocjenjivanja seoskih i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – najjagoda, najkupina, sirevi, vino, med, slastice itd., Najuzornija hrvatska seoska žena, Hrvatska vinska kraljica, kriški Festival slastica, Večernjakova i Electroluxova akademija zdravog življenja itd.).

Projekt je multimedijalno i dugoročno zamišljen pokušaj da se, organizirajući posebnu ekipu zainteresiranih stručnih ljudi razlitičitih struka i osposobljenosti, koji uglavnom djeluju svatko za sebe, riješi ili ublaži onaj dio koji drži manjkavim, uskim grlom u informacijskim kanalima – sam protok informacija. To je osobito uočeno višegodišnjim održavanjem Vrtova dežurnog telefona i Vrtova dežurnog telefona uživo. Za korist ljudima koji se bave informacijama, a ponajprije ljudima ruralnog prostora.

Projekt podupire logo ministarstvo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH.