O flori Medvednice i jadranske obale

U 2008. godini Zagrebačka je Školska knjiga objavila, uz ostale, i izuzetno vrijedne knige «Floru Medvednice» Tonija Nikolić i Sanje Kovačić te «Floru jadranske obale i otoka» više autora.

Flora Medvednice

Flora MedvedniceNa Floraartu uz Dan grada Zagreba s potporom European Centre for Nature Conservation i nizozemskoga Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane te s preporukom Hrvatskoga botaničkog društva Školska je knjiga  predstavila prvu knjigu Botaničke biblioteke «Flora Medvednice» Tonija Nikolića i Sanje Kovačić.

Jedinstveni vodič kroz biljni svijet Zagrebačke gore namijenjen je šetačima i ljubiteljima prirode, rekretivcima i planinarima, kako kažu, svakom Zagrepčancu i njegovu gostu. Sadržava jednostavne i razumljive prikaze 250 najčešćih biljnih vrsta te planine sa još 200 njima sličnih ili rjeđih vrsta. Uz fotografije te znanstvena i narodna imena, opisima staniša i načina života te drugim zanimljivostima, knjiga je namijenjena svakome tko voli biljke i razumije potrebu čuvanja njihova okoliša, kako se kaže u preporuci Hrvatskoga botaničkog društva. Dodajmo da ima i zanimljivosti o ljekovitosti.

Dvoje mladih botaničara, profesor botanike na zagrebačkome PMF-u dr. sc. Toni Nikolić i dr. sc. Sanja Kovačić iz zagreabčkoga Botaničkog vrta PMF-a te predsjednica hrvatskoga botaničkog društva,  obavili su velik i stručan posao, koji će biti izuzetno zanimljiv i običnim ljudima. Uz to, napominju autori, zbog tipa rasprostranjenosti uključenih vrsta knjiga se gotovo podjednako može odnositi i na druga brdska područja kontinentlane Hrvatske, primjerice na Samoborsko i Žumberačko gorje, ivančicu, Dtrahinčicu, Kalnik, Bilogoru, Horski kotar, «pa sadržajno nije ograničena samo na područje Parka prirode Medvednica».

Knjiga je, napominju, rezultat rada na višegodišnjem projektu «Biološka raznolikost grada Zagreba», a iako o tome postoji obilje literature, biljni svijet Medvednice dobio je pouzdan vodič iz kojega možete doznati primjerice da je crnoj bazgi slična abdovina, a borovnici – brusnica. Ne sumnjam da će mnoge ovaj vodič doslovce odvesti mnoge na izlet na Sljeme.

Knjiga se može naći u knjižarama, a stoji 199 kn.

Flora jadranske obale i otoka

Flora jadranske obale i otokaDesetak stručnjaka i znanstvenika – stručna suradnica u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Sanja Kovačić, izvanredni profesor Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučiliša u Zagrebu dr.sc. Toni Nikolić, asistent Filozofskog fakulteta u Splitu mr. sc. Mirko Ruščić, profesor biologije u Medicinskoj i kemijskoj školi te u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku dr. sc. Milenko Milović, stručni suradnik u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dipl. ing. Vanja Stamenković, stručni suradnik u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišt au Zagrebu dipl. ing. Darko Mihelj, viši znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Nenad Nasprica, asistent Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dipl. ing. Sandro Bogdanović i redovita profesorica Botaičkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog-fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (u mirovini) prof. dr. sc. Jasenka Topić autori su knjige «Flora Jadranske obale i otoka», predstavljene sredinom prosinca.

Poslije «Flore Medvednice» Sanje Kovačić i Tonija Nikolića druga je to knjiga Botaničke biblioteke. Kao i prva, obrađuje 250 biljnih vrsta a još 200 spominje fotografijom i riječju. Autori ističu kako ih je vodio kriterij učestalosti vrsta u eumediteranu i submediteranu. Knjiga namijenjena ljubiteljima prirode, turistima, planinarima, izletnicima, učenicima i studentima želi olakšati upoznavaje biljnoga svijeta naše obale te je i načinjena  kao vodič. Zanimljivo je da su biljke grupirane ne samo kao papratnjače, trave, šiljevi i sitovi, golosjemenjače, drvenaste (drveće, grmlje, penjačice) i zeljaste kritosjemenjače, nego i – prema boji cvijeta. Što sve cvate bijelo, žuto i narančasto,  crveno i ružičasto, plavo i ljubičasto te zeleno i smeđe, možete se uvjeriti na gotovo 560 stranica! Fotografije su popraćene korisnim podacima o rasprostranjenosti, jestivosti, ljekovitosti, otrovnosti, ugroženosti i zaštiti pojedinih vrsta i podvrsta.

I ova se knjiga može naći u knjižarama, a stoji 199 kn.

Objavljeno 8. siječnja 2009.