Nauzornija hrvatska seoska žena 2007.

Slađana Sesvečanec iz Gaja (Zagrebačka županija) 13. listopada uoči 15. listopada, Svjetskoga dana seoske žene, i 16. listopada, Svjetskog dana hrane, izabrana je u za najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2007. Bilo je to u kapeli kraj Bjelovara, odakle je njezina prethodnica Zorica Šimunić Bojko. Slađanine su pratilje Ankica Stepinac iz Brezarića kraj Krašića (Zagrebačka županija), i Željkica Golubić iz Kalinovca (Koprivničko-križevačka županija). Natjecalo se ukupno 15 žena iz šest županija, na žalost, samo kontinentalnih.

Ovogodišnja pobjednica obrađuje 15 ha zemlje, ima dvoje djece i vrlo je aktivna u životu svog sela, kao i njezine konkurentice. koje su se predstavile i svojim proizvodima i umijećima, o kojima će izvješće biti poslano i FAO-u.

Izbor najuzornije hrvatske seoske žene u Hrvatskoj pokrenut je po ideji mr. sc. Josipa Kraljičkovića, pročelnik ureda za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. Isprva kao županijski pilot-projekt. Dosadašnje su pobjednice: 2000. Štefica Krčmar iz Gornjeg Desinca (Zagrebačka županija), 2001. Đurđica Dobrica iz Rakovca (Zagrebačka županija), 2002. Slavica Murat iz Cerne (Vukovarsko-srijemska županija), 2003. Štefica Ponder iz marinbrod (sisačko-moslavačka županija), 2004. Štefica Tukša iz Gornje Rijeke (Bjelovarsko-bilogorska županija), 2005. Marijana Đurić iz košutarice (Sisačko-moslavačka županija) te 2006. Zorica Šimunić Bojko iz Gornjih Mosta (Bjelovarsko-bilogorska županija).

Seoske žene koje su se natjecale za titulu najuzornije, dakle koje samostalno ili s obitelji proizvode poljoprivredne proizvode, žive na gospodarstvu upisanom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno gospodarstvo, čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu te se brinu o dobrobiti životinja i zaštiti okoliša, osnovale su i Udrugu Uzorna seoska žena, a predsjednica joj je Marica Dušak iz Gradečkog Pavlovca. Po njezinu su mišljenju žene na selu   čuvarice obitelji i sela. zbog njih naša sela nisu mrtve, nego i dalje žive, jer one im udahnjuju dušu radom u KUD-ovima, DVD-ima itd. (Božica Brkan)