Najljepši školski vrtovi 2007.

Nakon ratnih razaranja za obnovu školskih vrtova 1995. je krenulo ocjenjivanje najljepših školskih vrtova. Ideja urednice Hrvatskoga radija Lidije Komes razvila se uz potporu Hrvatska radiotelevizija – Hrvatski radio, Obrazovni program i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i drugih ministarstava i donatora.u veliko natjecanje osnovnih i srednjih škola. Na svečanosti u Vukovaru 27. listopada su, u školi slavodobitnici, proglašeni Najljepši školski vrtovi za ovu godinu.

Kontinentalna Hrvatska: OŠ Antuna Bauera iz Vukovara

Samo dvije godine nakon izgradnje nove školske zgrade, 2004. je škola osvojila prvu nagradu za obnovljeni školski okoliš, najljepši na ratom stradalim područjima Ove su godine zadivili potpuno uređenim svim hortikulturnim cjelinama u školskom okolišu. Aleja ruža, drvena sjenica, đeram, mali voćnjak, stara seljačka kola, plug, jezerce s tekućom vodom i ribama iz Drave i Vuke, a na samom ulazu u vrt – bijela cvjetna golubica – simbol njihova grada. Imaju čak i igralište za djecu. Granatama oštećene njihaljke, tobogani i vrtuljak spašeni su s gradskog otpada, gdje su trebali završiti. (Ravnatelj: Ivan Mađaroš, voditeljica školskog vrta: Milunka Gora)

Primorska Hrvatska: OŠ Valentina Klarin Preko na otoku Ugljenu

Učenice OŠ Valentina Klarin Preko u svom vrtuU Preku je, na obroncima iznad luke, na golim stijenama, 2003. sagrađena nova škola. Unatoč kršu svuda oko njih, kad su još bageri bili pred školom, odlučili su: „I iz kamena može niknuti biljka!“ I krenuše u akciju svi učitelji i 364 učenika. Za svaku su biljku donosili zemlju, a koliko danas imaju biljaka, ne znaju ni sami. Samo grmova buhača ima 500, tu su i lavanda, ružmarin, smilje… Da bi još više ukrasili okoliš od 1000 m² dodali su svojim stijenama jorgovan, agave, divlje ruže, šipak. Ljepotu vrtu daje tradicionalan način uređenja cijelog terena na kojemu su oblikovane terase i ogradni suhozidovi. Dijelovi vrta čine tematske cjeline, a osobito se ističu kamenjara sa sukulentima te agrumik s različitim vrstama citrusa. Na padini pokraj škole posađeni su maslinik i smokovik, a s južne strane dvored je mladih koštela koje štite učionice od prejakog sunca. (Ravnateljica: Marija Šoša, voditeljica školskog vrta: janja Dragović)

Zlatna povelja HRT – OŠ Ljudevita Gaja, Nova Gradiška

Nagrađen Zlatnom poveljom HRT-a, vrt OŠ Ljudevita Gaja, Nova gradiškaNajveći kompliment školi jest pohvala za najveći ružičnjak od svih ružičnjaka u školama koje je ocjenjivačka komisija obišla. Posebno je dojmljivo to što u vrtu jako mnogo rade djeca s posebnim potrebama. (Ravnateljica Elica Dorić, voditeljice školskog vrta Štefanija Jugović i sanja Vujović Matovina).

Najljepše obnovljeni školski vrt nakon rata – OŠ Matija Gubec Cernik

Danas se više ne vidi da je škola u ratu znatno oštećena, jer su obnovljeni i školska zgrada i okoliš. Ispred škole su travnjak i cvjetne gredice, a sve obrubljeno živicom od šišanih tuja. Iza škole sve do potoka podignut je mlad, sada već vrlo uspješan rasadnik sa 200 sadnica bresaka, jabuka i krušaka autohtonih sorti iz vlastite proizvodnje, zatim bogat povrtnjak, a kao dekorativni dio s vodenom površinom oblikovani su izvor, potok, vodopad i jezero uz koje raste vodeno bilje. (Ravnatelj Mato Ordanić, voditelj školskog vrta Katarina Piljić)

Najljepši srednjoškolski vrt i okoliš – Srednja poljoprivredno-tehnička škola Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod

Na dva hektara oblikovali su cijeli okoliš škole u sedam velikih cjelina: park, dendrološko-dekorativni dio, povrtnjak sa začinskim i ljekovitim biljem, voćnjak, mladi vinograd, cvjetnjak i ružičnjak. Impresivno je to što je najveći dio vrta uređen kao velika dekorativna površina s cvjetnim bordurama i rondelama obrubljenima niskom živicom. Dovršeni su radovi na šumarskom poligonu i poligonu za održavanje međunarodnih konjaničkih utrka. Obnavljaju tradiciju uzgoja lipicanaca. (Ravnatelj Vlado Prskalo, voditeljica školskog vrta Taqtjana Musić)

Najljepši povijesni školski perivoj – OŠ Gradec

Za dugogodišnje čuvanje, njegovanje i stručno održavanje prekrasnog povijesnog perivoja, u kojemu glavno mjesto zauzima raskošna platana koju je dao zasaditi još biskup Aleksandar pl. Alagović godine 1828. Iz 19. stoljeća su i tri stare tise, žalosni jasen i sofora, zatim čempresi, breze, borovi, ginko, te mnogi ukrasni grmovi, a između drveća i grmlja njegovan travnjak. Cijeli je perivoj zaokružen lijepo oblikovanom živicom, a stotinjak metara od škole nalaze se i jagodnjak i školski povrtnjak s plastenikom. (Ravnateljica Marija Pločkinjić. vodiljet Vlado Starešec)

Najljepši mali vrt podružnih škola – podružna škola Podravska Selnica OŠ Lepgrad

Samo dvjestotinjak metara od obale rijeke Drave mala je škola sa samo 12 učenika. Ali oni sa svojom učiteljicom Tamarom Marcinjaš uređuju školski okoliš kao da ih je stotinu. Stvorili su park, kamenjaru, voćnjak, dječje igralište sa starim drvenim kolima ukrašenim cvijećem. Školski je vrt najljepše uređen prostor cijeloga sela. (Ravnatelj: Dragutin Marcinjaš, voditeljica školskog vrta Tamara Marcinjaš)