Najbolja kupina i kupinovo vino 2009.

Razne sorte kupina s natjecanja…I ove su godine u okviru Dana hrvatskih kupina, koji u Zagrebu traju od kraja lipnja do kraja kolovoza, Grad Zagreb i Zagrebačka županija u srpnju upriličili tradicionalno potrošačko ocjenjivanje kupina i kupinova vina.

Najboljom je ocijenjena sorta Thornfree s OPG-a Kokić, jedna od osam od iste ocjenjivane sorte. Od ukupno 21 uzoraka,  ista sorta  koju je prizveo Milenko Turk je treća, Nedjeljko Sovina šesta, a Zdravko Biškup sedma. Druga je Hullthornless Milice Tomašić Cahun, dok je ista sorta s OPG-a Kefeček peta. Četvrta je sorta Boysen Davora Viduke. Zanimljivo je da čak četiri zadnja mjesta drži upravo ta sorta. Ocjenjivano je po osam Thornfree i Boysen, po dvije Hullthornless i Himalaya te jedna Čačanska bestrna.

Od devet kupinovih vina najboljim je ocijenjeno ono koje je proizveo i odnjegovao Bjelovarčanin Milenko Turk, drugo je Marije Platužić iz Križevaca, a treće Davora Viduke iz Zagreba. Stručna voditeljica ocjenjivanja Ivana Rendulić, stručna suradnica za ruralni razvitak, obnovu i uređenje gospodarstva, sela i krajobraza u Upravnome odjelu za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, istaknula je kako, na žalost, voćno vino stagnira u kakvoći, jer proizvođači nemaju još dovoljno znanja, a nedovoljno koriste i modernu tehnologiju. Osobito je problem čuvanja te iako bistro, boja je problematična zbog oksidacije, a obično neskladno strše ili šećeri ili kiseline.

Kako se u nas kupine, osim u džemove i pekmeze, sve više prerađuju upravo u vino te kako je ono zbog načelnih, posebice zdravstvenih odlika odnosno obilja željeza vrlo traženo, a zbog dohodovnosti dobro došlo osobito na manja obiteljska gospodarstva koja imaju radne snage, bilo bi dobro da se organizira što više i potrošačkih i stručnih ocjenjivanja te edukacija za proizvođače.

Snimio Dražen Kopač