Nagrade Mladinim vinima

Na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina 14. Vinalies Internationales odrûanom u Parizu Mladinina vina graševina berba 1999. i traminac berba 2006. u jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojila su početkom ožujka 2008. dvije srebrne medalje. Na ocjenjivanju je sudjelovalo 3011 vina iz 36 zemalja, a od 11 uzoraka iz Hrvatske dva Mladinina vina nagrađena su srebrnim medaljama. Doznajemo to iz Agrokora.

Vinalies Internationales natjecanje je koje na jednom mjestu okuplja više od 90 vinskih stručnjaka iz cijeloga svijeta. Održava se pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, Ministarstva zdravlja, mladosti i sporta, Ministarstva obrazovanja, Svjetske udruge velikih međunarodnih ocjenjivača vina, Svjetske udruge enologa te Svjetske organizacije za vino i lozu.

Ocjenjivanje u Parizu jedno je od najprestižnijih u svijetu. Dobiti medalju na tako uglednu najtjecanju velika je čast svakom vinaruì, kazao je ponosno Franjo Francem, direktor projekata u vinarstvu Agrokora te nadodao da su pravila vrlo rigorozna, a kriteriji u ocjenjivanju vina visoki. Ocjenjuje komisija koja se sastoji od sedam članova iz različitih zemalja i predsjednika koji je uvijek iz Francuske. Dobivene ocjene dodatno se usmeno i pismeno komentiraju i kao rezultat natjecanja objavljuje se knjiga sa samo 1000 najboljih svjetskih vina. Ove su godine u njoj svoje mjesto našla Mladinina vina graševina berba 1999. i traminac berba 2006.

Podsjećamo da je na tome ocjenjivanju prošlih godina sjajno prolazila vina Vadela 1862.

Piše Božica Brkan