Na hrvatskome adventskom nebu "zasjale" nesvakidašnje božićne zvijezde

U prosincu  u plasteniku  tisuće božićnih zvijezdaJedan od simbola Došašća posdljednjih su godina i u nas božićne zvijezde. Tisuće krasotica uoči Božića pristižu u naše domove kako bi svojom gracioznošću ukrasile adventske tjedne i zajedno s ukućanima dočekale božićne blagdane. Ponajviše su u crvenoj no sve su traženije i neke druge lijepe i neobične boje koje se kod nas najviöe uzgajaju na moru. Obrt Anemona iz Korčule jedan je od  proizvođača najraznovrsnijih božićnih zvijezda. Još u srpnju, u vrijeme kupanja i sunčanja, u njihovom rasadniku počinje uzgoj raznobojnih zvijezda, da bi pred Advent iz šarenoga cvjetnog mora na put do blagdanskih stolova i cvjetnih aranžmana uz crvene krenule i nijanse žutih, šatiranih, a odnedavno i neki sasvim novi kolori božićnih zvijezda.

“Ove smo godine prvi put uzgojili manju probnu količinu narančasto-crvene zvijezde sorte ‘Alegra’ koju će, nadamo se, tržiöte dobro prihvatiti”, kaže Milan Vojinović, uz suprugu Vesnu Šulekić vlasnik obrta.

Nije cvijet nego brakteja

“Zapala nam je za oko prošle godine na prezentaciji u Italiji, a da smo bili u pravu potvrđuje nagrada koju je kao najbolja nova sorta kasnije dobila na sajmu cvijeća Flora-Holland u nizozemskom Nagvijku. Izrazito je upadljivih pricvjetnih listova  taozvanih brakteja. Cvijet božićne zvijezde je, naime malen i neupadljiv, a ljepotu joj zapravo daju njene brakteje. Ta je sorta otpornija i lakša za održavanje u kućnim uvjetima.”

Ne podnosi propuh i pretjerano zalijevanje

Žuta ili bijela zvijezdaBožićne zvijezde vole biti zalivene, ali ne i mokre, ne smije se pretjerati velikom količinom vode, između dva zalijevanja zemlja se mora prosušiti. Ne smije se prskati po listovima, ne podnosi ni propuh kao ni velika kolebanja temperature (14 °C – 22 °C). Voli prozračan prostor. Noćna temperatura ne bi smjela biti niža od 14 °C. Tu nema strogoga pravila, a puno toga ovisi o načinu grijanja prostora, jer svaka vrsta grijanja drugačije suši zrak na što su zvijezde osjetljive. Riječ je o sezonskoj biljci koja često preživi sezonu u kući, no u takvim uvjetima teško postiže ljepotu koju dobije uzgojem u rasadniku.

Boju vrlo teško postići

Anemona je jedan od naših rijetkih rasadnika koji  uzgaja božićne zvijezde   različitih boja. Velikim uzgajivačima to nije zanimljivo, radije idu na količinu pojedine boje pošto ionako vrlo zahtjevan uzgoj zvijezde za svaku od boja traži često i posebne uvjete, što  nije ni malo lako postići.

Nije bilo lako uzgojiti ni bordo boju koja je u nas također novi kultivar” kaže  Vesna i dodaje da je riječ o zvijezdi tamnije boje i jačega rasta koja se najviše rabi za uljepšavanje dnevnih boravaka.

Svaka boja traži svoje uvjete

Vesna i Milan sa novom zvijezdom na našem tržištu - narančasto crvenomBordo zvijezde uvijek maju svoj krug obožavatelja, uzgajamo ih ciljano u ograničenim količinama s unaprijed osiguranim tržištem. To, na žalost, nije bio slučaj s ružičastom zvijezdom, koju smo zbog slabijeg zanimanja prestali uzgajati. Uz spomenutu paletu boja već nekoliko sezona uzgajamo i božićnu zvijezdu u tipu ružina cvijeta, zimsku ružu, i to u crvenoj i  ružičasto-bijeloj kombinaciji. Zanimljive su, jer se mogu rezati i koristiti za bukete, no tijekom uzgoja vaslja biti oprezan, jer su njezine  brakteje u obliku cvijeta ruže vrlo osjetljive, posebice na veće količine vlage.

Kakva nova boja uz Advent 2010 godine?

Vesna i Milan, oboje diplomirani inženjeri šumarstva, stalno su u potrazi za što atraktivnijom i kvalitetnijom novom sortom. Već sada s,e kažu, pripremaju kako bi na našem tržištu sljedećeg Adventa 2010. godine «zasjala» još jedna potpuno nova zvijezda vrlo atraktivne ledenocrvene boje.

Podrijetlom iz Meksika i Guatemale

Božićna zvijezda, lat. Euphorbia pulcherrima, podrijeklom je iz Meksika i Guatemale, pa je u našem podneblju u uzgoju vrlo zahtjevna. Traži svoje optimalne uvjete, koje je čak i u našem objektu s kompjuterski kontroliranom klimom za neke sorte izuzetno teško postići. Stoga je uza svu tehniku potrebna velika  volja, briga i ljubav prema toj biljci, ističu u korčulanskoj Anemoni.

Imate li i i vi u svom domu božićnu zvijezdu i koje vam je boje najdraža?

Objavljeno 22. prosinca 2010., piše Nenad Kosović