Na 6. Babičinim kolačima pobijedila seljačka pita Slavice Vlahović

Sedme Babičine kolače 2013. godine organizirat će Klanjec, jer je Slavica Vlahović iz Gredica sa svojom seljačkom pitom pobijedila u subotu, 14. travnja 2012. na 6. Babičinim kolačima u Đurmancu, kamo ih je prošlogodišnjom pobjedom u Radoboju dovela «babica» Mira Smiljanec s nezaboravnom jutarnjicom.

Pobjednice Slijeva nadeseno: Slavica Vlahović, Slavica Strsoglavec i Nevenka Vorih (Snimio Miljenko Brazak / Acumen)

Pobjeda je u restoranu Kod žarka u prisustvu brojih gostiju i navijača stigla tek u pripetavanju, jer je prvih pet od 31 «babice» vodilo tijesnu bitku, a ocjenjivački sud drugo je mjesto dodijelio Slavici Strsoglavec iz Pregrade za kolač od čvaraka i treće Nevenki Borih iz Svetoga Križa Začretja za kolač zdravlja.

Pobjednica urednici Živi sela i Oblizeka Božici Brkan tumači recepturu seljačke pite (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ocjenjivački sud – kuhar Slavko Večerić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ, Branka Kralj, kuharica i nastavnica pri Ugostiteljskoj škole u Zaboku i Marko Živaljić, kuhar i vlasnik agroturizma Majsecov mlin – ocjenjivao je izvornost slastice odnosno recepture te sastojaka, izgled i okus i ukupnu prezentaciju, a folkloristica Senka Jurina osobito je ocjenjivala izvornost ne samo slastice i stola nego i babice, a tu je, u “izvornome zagorskom” pobijedila Mira Smiljanec.

Mira Smiljanec pobijedila je u ocjenjivanju izvornosti i slastice, i stola, i nošnje, i oglavlja, i… (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Uz to što je, kako je rekao župan krapinsko-zagorski Siniša Hajdaš Dončić, i sama postala turistički proizvod te dio promocije županijskog turizma ondonso Bajke na dlanu, očekuje se kako će se idućih godina sve više slanih i slatkih slastica s priredbe Babičini kolači naći u ponudi ugostiteljskih objekata Krapinsko-zagorske županije nego i da će se zahvaljujući knjižicama s recepturama više peći i u domovima.

Slastice je kušala vrlo radoznala i predana publika (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Neke su slastice uistinu dojmljive, ali ima, srećom sve manje i manje uspjelih pokušaja, zapravo modernih slastica poput ove godine, primejrice, slatkoga grijeha. Uz pobjedničke ove godine kao zanimljivost svakako valja spomenuti da nije bilo ni jednih (zagorskih) štrukla, ali je bilo čak nekoliko slastica s čvarcima, čak dvije s mljevenim mesom (!?) (pita od mljevenog miješanog mesa Mirice Sinković iz Donje Stubice i gibanica od mesa Mire Vidović iz Lepajaca) zatim jedna zlevanka od cikle (Danijela Brić iz Pregrade) te jedna kukuruzna šahovnica odnosno zlevka od bele, žute i crvene kuruze  (Marica Kipa iz Lobora). Dio Babičinih kolača predstavit ćemo i na Oblizekima.

Mira Kipa iz Lobora bijeli je, žuti i crveni kukuruz kakvi se uzgajaju u Zagorju predstavila kukuruznom šahovnicom (Snimila Božica Brkan / Acumen)