Moslavačko mašinanje na starinski način još živi u Staroj Ploščici

Starinskog načina vršidbe žita, kada je u seoska dvorišta od kuće do kuće dolazio dreš a s njim i mašinači, prisjećaju se još samo 50-godišnjaci i oni stariji. Za taj se događaj doslovce živjelo u našim selima.

Dovoženje snopova za mašianje (Snimio Franjo Jagatić)

Žitelji Stare Ploščice u općini Ivanskoj već šestu godinu prve nedjelje u kolovozu priređuju pravo starinsko mašinanje pšenice. Rade to s neskrivenom ljubavlju i žarkom željom da se ova tradicija sela ne zatre. Za taj dan doslovce živi selo.

Mašinanje kao prije pola stoljeća (Snimio Franjo Jagatić)

Mladen Kobra iznajmi svoj stari dreš a supruga Verica okupi dvadesetak mašinača u narodnim moslavačkim nošnjama kako bi bili u duhu prošlih vremena. Na seosko igralište (gmanje) konji, hrvatski hladnjokrvnjaci, dovoze snopove žita do dreša, gdje su mašinači stigli malo prije pjesnom.

Valjanjem u slami otkrivale su se i - simpatije (Snimio Franjo Jagatić)

I počinje mašinanje. Dreš se “hrani” pšeničnim snopovima od kojih nastaje slama i pljeva.Slama se gura do mjesta gdje se slaže stog a pljeva se posprema za miješanje sa zemljom (blatom) u smjesu kojom su se nekada žbukale kuće. Dežurni pak budno prate kako curi zrno pšenice u vreće iz kojih se sipa u trijer (pročistač). Kad dreš proguta posljednji snop, počinje pjesma i veselje i neizbježno valjuškanje u slami. Mnogi su to dočekali kao pravu priliku za bliski susret (stisak) sa svojim simpatijama, sve kroz šalu a zapravo… No, odjednom izbije vatra na stogu slame pa nastupaju vatrogasci i to sa stoljetnom ručnom štrcaljkom.

Igra za mlađe: guranje bala slame (snimio Franjo Jagatić)

Ploščičani su taj starinski običaj vrlo vješto iskoristili i za zabavni program, koji je uslijedio poslije mašinanja. Glavni promotor Ivan Brkljaš pozvao je traktoriste starim traktorima, ni jedan ne smije biti mlađi od 50 godina, na spretnost vožnje između bala slame. Ovacijama oko dvije tisuće posjetitelja bodri se vožnja kao i poslije guranje bala slame,a posebno vrhunac navijanja je kad žene bosonoge odmjere snagu povlačenjem užeta.

Spretni trakgtoristim voze između bala, a gledatelji na slami - sjede (Snimio Franjo Jagatić)

Kako poslije tako napornog radno-zabavnog programa, u trajanju pnih šest sati, izgubljenu energiju valja nadoknaditi, vatrogasci su se pobrinuli skuhati grah s prosušenim mesom na tavanima. Da bi bilo što zabavnije za posjetitelje organizatorana je tombola s uporabnim nagradama, među ostalima i tačke (kolica).

Autor reportaže za Živi selo, novinar, fotoreporter i turistički radnik Franjo Jagatić na mašinanju je i - zapjevao

Žitelji tog moslavačkog kraja ponosni su što, uza sve seljačke nedaće ipak živi selo.