Mjesečev sjetveni kalendar

Uzimajući u obzir čovjeka kao cjelovito biće, osim popularizacije biološko-dinamičkog poljodjelstva, vrtlarstva, voćarstva, vinogradarstva i pčelarstva, djelatnostima Duge plus, društva za razvoj biološko-dinamičkog gospodarenja, potiču i podržavaju biološko-dinamika načela i znanja na svim područjima života. Poruka je to izdavača Duge plus iz uvoda u Mjesečev sjetveni kalendar 2008. To je, kažu, jedini prijevod na hrvatski s dopuštenjem autora.

Podsjećamo da su sjetveni kalendar s vremenima sadnje, okopavanja, sjetve i žetve te danima povoljnim za rad pčelara 2008. na osnovu istraživanja zvjezdanih konstelacija sastavili Maria Thun i Matthias Thun te ga u nas nalazimo kontinuirano unatrag gotovo desetljeća u različitih izdavač – nekih godina čak i u četiri odvojene ponude! – a drugu godinu za radom u čakoveke Duge plus. Zahvaljujući ponajprije osnivačici udruge, jedinoj nositeljici znaka Demeter i pionirki biodinamičkog uzgoja te velikoj zagovornici antropozofije u nas Bernardi Orehovec, koja je i urednica knjižice.

Knjižica tumači kako se klima mijenja od davnina, predstavlja zodijak i trigone, Mjesečeve ritmove, podjelu biljaka i Mjesečeve lukove te kako čitati upute u kalendaru. Zatim razrađuje po mjesecima savjete kada što raditi te uza svaki mjesec donosi i po jednu korisnu temu. Siječanj prati pčelarenje, veljaču raspored odnosno nacrt proizvodnje za 2008. godinu, ožujak njega voćaka, vinove loze i bobičasta voća, travanj branje biljaka za pripravke, svibanj prerada mlijeka, srpanj zimsko dohranjivanje pčela i pužju napast, kolovoz kupus, rujan skladiötenje i konzerviranje te uljarice i grah, listopad krastavci, krumpir i začinski vrt, studeni posebni komposti i preporučeni dani za sječu drva posebne kakvoće. Slijede potom biljna udruženja, Berbardin opis farme Sekem u Egiptu, predstavljanje udruge Duga Plus, i plodored. Mjesečev sjetveni kalendar stoji 50 kn plus poštarina, a može se nabaviti na tel. 040 384 052 (Bernarda).

I pojednostavljen kalendar na plakatu (i na slovenskome)

Uz opsežniji u knjižici, može se nabaviti i pojednostavljeni sjetveni kalendar na jednoj stranici plakatu. Kalendar je otisnut na slovenskome, jer je objavljen u suradnji sa slovenskim Demeterom, ali u razumijevanju to i nije presudno zbog važnosti grafikoga, simboličkog predočivanja, Cijena mu je 20 kuna plus poštarina.

Kako se učlaniti u Dugu?

Iz Duge plus svoje motrište svijeta i poljoprivrede tumače kako je, kako kažu, suvremenu čovjek u civiliziranim društvima postalo jasno da, ako hoće ostvariti puninu života, osim osiguranja kvalitetne materijalne egzistencije, mora živjeti u skladu s prirodnim zakonima i zakonima svemira. Iz takve se svijesti razvila ekologija kao znanost o suživotu svih živih organizama u prirodi, njihovu djelovanju na okolinu u kojoj žive te o djelovanju okoline na njih.

Po tome, dodaju, mnogi nastoje proizvesti i kvalitetniju hranu a da pri tome ne narušavaju prirodnu ravnotežu. Time je spontano nastao niz ekoloških metoda u poljoprivredi, a najrazvijenijom drže biodinamičku i to zato što ona nije samo metoda uzgoja zdrave hrane usmjerena postizanju sklada u prirodi nego mu, uzimajući u obzir vodeću ulogu čovjeka kao najsvjesnijeg bića planeta, omogućuje da radeći i privređujući istodobno razvija i vlastitu osobnost. Ta metoda zahtijeva od čovjeka da sve svoje snage i sposobnosti stavi u službu napretka čovječanstva. Osim što održava ekoravnotežu, po dosadašnjim pokazateljima, djeluje iscjeliteljski i ondje gdje je čovjek neodgovornim postupcima tu ravnotežu narušio.

Više informacija o članstvu u Društvu za razvoj biološko-dinamičkog gospodarenja Duga plus, 40000 Čakovec, Tina Ujevića 39, tel./fakx 040 384 052. Izdavač Udruga Duga plus iz Čakovca, Bernarda Orehovec. Mjesečev sjetveni kalendar stoji 50 kn plus poštarina, na jednome listu 20 kn plus poštarina, a može se nabaviti na tel. 040 384 052 (Bernarda).

Božica Brkan