Maslina i maslinovo ulje A-Ž

Nakon što je 2005. objavila izvrsnu knjigu “Vino A – Ž”, zagrebačka izdavačka kuća Naklada Zadro na nedavnoj “Maslini 2008.” u Splitu predstavila je svoj novi maestralni pothvat “Maslina i maslinovo ulje A-Ž”. Kako je knjiga objavljena u sruadnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša u Split, urednici su Božena Zadro i Slavko Perica, a autora suradnika je gotovo tridesetak. Rezultat se vidi u sjajnoj knjizi podjednako za čitanje i za primjenu. Na gotovo 300 stranica ona zaokružuje i prerasta sve one naslove posljednjih godina objavljene o drevnoj i ponovno sve popularnijoj sredozemnoj kulturi.

Od “Ljudi i masline” uz izložbu Etnografskog muzeja u Zagrebu iz 1994., “Gonjidbe i ishrane masline” mr. sc. Sanje Biškup Agroknjige iz Selca 2005., “Djevičanskoga maslinova ulje od masline do stola” Olivere Korpivnjak te MIH-a iz Poreča, zatim “Naše velečasne masline” Mladena Vukovića i Napretka 2006., “100 najuspješnijih maslinara Hrvatske 2006.” Sinaja Bulimbašića te Agroknjige iz Selca itd.

Knjiga je podijeljena u dvije velike te unutar toga u niz manjih cjelina. Prvi dio – Velečasna maslina – obrađuje maslinu u umjetnosti, povjesnice te godišnji ciklus i sustav uzgoja i proizvodnju djevičanskoga maslinova ulja, konzerviranje masline, seonzorska svojstva i ocjenjivanje maslinova ulja te zdravstvene i kulinarske aspekte, a drugi dio je leksikon maslinarstva od natuknice “Albanije” do “Žužić,Italo”. Cijela grafički iskrojena u bijelo-maslinastome, ova knjiga prerasta u jedinstven doživljaj i po pristupu koji nadrasta ili samo poetski ili samo tehnološki. Tako Lada Džidić u odjeljku naslovljenom “Pod maslinom” istražuje temu od mita do sedme umjetnosti, Željko Krnčević u odjeljku “O svetom is vjetovnom” donosi crtice iz povijesti malsine i maslinova ulja, Slavko Perica “Od krša do vječnosti” obrađuje godišnji ciklus i sustave uzgoja, Olivera Koprivnjak u “Tekućem zlatu” govori o proizvodnji djevičanskoga maslinova ulja, a u “Okusima i aromama” senzorska svojstva i ocjenjivanje djevičanskih malsinovih ulja, Zorica Jurišić u “stolnim maslinama” obrađuje konzervranje, a Vera Duić-Pribičević u “Panaceju u bolovima” maslinovo ulje i zdravlje. Branka Brekalo u “Slastima i lastima Mediterana” obrađuje maslinu i maslinovo ulje u kulinarstvu.

Dakako, u leksikonu koji predstavlja, među ostalim, sve važnije pojmove vezane za maslinu i maslinovo ulje, od fenomena do sorta, pišu imena poput pokojnoga Nestora mediteranskih kultura u nas mr. sc. Pavla Barakića, zatim dr. sc. Mario Bjeliš, Dobroslav Elezović. dr. sc. Smiljana Goreta i drudi. Knjiga je bogato ilustrirana, među ostalim i slikama Ljube Babića, ignjata Joba, jerolima Mišea i sličnima, skicama te vrsnim fotografijama, među ostalim i Ivana Balića Cobre, Nenada Fabijanića itd.

 Piše Božica Brkan