Ljubešćica domaćin 8. Zlatne kapljice

S geslom iz narodne pjesme “bolje spiti litru vina nego deci medicina” 7. svibnja 2011. godine slikovita je Ljubešćica bila domaćinom Zlatne kapljice, 8. zajedničke izložbe vina varaždinsko-kalničko-topličkoga kraja. Stručni je ocjenjivački sud predvođen prof. dr. Stankom Herjavec od ukupno 297 uzoraka 55 sorata vina dodijelio 21 zlatnu, 157 srebrnih, 87 brončanih medalja.

Ljubešćica je župa Varaždinsko-topličkog dekanata u sastavu Varaždinske biskupije. Spominje se početkom 13. stoljeća. Kartuzijanci, koji su ondje bili od 1217. do 1335. godine, inače ih na prostoru Hrvatske nema, tu su imali samostan, a nedaleko su i isusovci imali ladanjsku kuću. To je duhovno nasljeđe dalo i brojne svećenike i časne sestre u Ljubešćici. Jedna od duhovnih prekretnica je godine 1900., početak velikog procvata milosrdničkih zvanja, kad je osnovan, još aktivan, Samostan milosrdnih sestara svetoga Vinka Paulskoga. Časne sestre imaju važnu, ne samo pastoralnu i karitativnu nego i prosvjetno-odgojnu ulogu. Uz ostalo, časne su već 1942. čuvale djecu odnosno osnovale dječji vrtić.

Velika povijest maloga mjesta

Kako nam otkriva dijete Ljubešćice, kolegica novinarka Hrvatskoga radija Mirjana Žugec, za gospodarski je napredak Ljubešćice izuzetno važna i 1818. godina, kada je od cara dobiveno dopuštenje za održavanje stočnoga sajma, a trgovina je pridonijela znatnome razvitku mjesta. Na taj su sajam, naime, stoku dovodili izdaleka, a slikar Ivan Lovrenčić se, primjerice, prisjeća kako je kao dječak s ocem pješke išao iz Svetog križa Začretja vodeći krave na prodaju.

Iako je od 1918. u Ljubešćici bio rudnik ugljena, najvažnija je to eksploatacija kamena, koji se usitnjen koristi u poljoprivredi za obogaćivanje tla.

Slavni varaždinski klipići u ljubeškoj izvedbi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ljubešćica se nalazi 50 km sjeveroistočno od Zagreba, smještena između Kalničke gore, Varaždinskih Toplica i Novoga Marofa. U danas općinskome mjestu je 590 kuća i 2040 stanovnika. Uz ostalo, aktivni su lovačko društvo i udruga vinogradara i voćara Mejaši, koji su u Lovačkome domu na Budincu 7. svibnja bili domaćini Zlatne kapljice, 8. zajedničke izložbe vina varaždinsko-kalničko-topličkoga kraja. Uz sjajne specijalitete svoga kraja, a posebice slastica.

Ljubeška pomlica

Neka od nagrađenih vina (Snimila Božica brkan / Acumen)

Na malom brijegu zvanom Budinec
prestrl se veliki Lovački dom.
Pod njim se stisla Ljubeška pomlica
kaj vinčeko nudi prijatelju svom.

Tu su ju stisli složni pajdaši
ki su si dali ime “Mejaši”.
Da ponosno dolje s brega gledi
a rujno se vince vu njoj hladi.
Dok vrijednom “Mejašu” trsek rodi
sakom pajdašu vince godi.
Vince se v letu od sonca skriva
a zimi se vu njem slasno uživa.

I dojdi sim k meni dragi pajdaš
tu te več čaka tvoj dobri “Mejaš”.
Čašica vinca nek dušu okrijepi
da nigda ne zgine taj običaj lijepi.