Ledena berba 2008.

Belje na šest hektara graševina i chardonnay, Kutjevo na pet hektara traminac, Ilok na tri hektara traminac, zatim Mladina, Boris Drenški i Vinski Vrt u Zagorju i brojni su drugi vinogradari berbu 2008. godine obrali tek u siječnju 2009. i to kao – ledenu! Na žalost, majstori u predikatnim vinima, posebice prosušenih bobica te ledenima Vinarija Daruvar Badela 1862 ove je godine zbog bolesti grožđa uslijed velike vlage sve grožđe obrala već ujesen te nećemo moći uživati u njezinim vinima-poslasticama.

Da bi se uopće stekli uvjeti za ledenu berbu, temperatura zraka se tri dana za redom mora spustiti ispod -7 °C. Grožđe se bere smrznto, a smrznuto se i preša. Pri niskim temperaturama voda u bobi grožđa se kristalizira, a pri prešanju se ti kristalići odvajaju zajedno s peteljkom i pokožicom te se tako dobije gust, poput meda koncentrirani mošt koji mjeri najamnje 127º Oechsela. Za ledenu se berbu stoga mora žrtvovati puno grožđa, a to, kao i produženja njega grožđa u vinogradu te poslije vina u podrumu povećava vrijednost vina i kvalitativnu i novčanu.  Stoga se to vino i puni u najmanje bočice, a naplaćuje – najskuplje.

S obzirom na veliku konkurenciju bit će doista zanimljive uspredbe vina ledene berbe 2008. Naime, već pet-šest godina na nekim područjima uopće nije bilo ledene berbe, jer se temperatura nije spuštala do -7 °C – Boris Drenški svoje je grožđe brao noću kako bi ga sačuvao kvalitetnijim! – a ove će godine to biti obilno nadoknađeno.

Poželimo našim vinarima da im, osim vremena, budu skloni i ocjenjivači vina te da osvoje visoke ocjene kakve su se u 2008. posrećile Borisu Drenškome upravo u kategoriji takvih vina te Vinariji Daruvar Badela 1862 sa sauvignonom.

Objavljeno 22. siječnja 2009.