Knjiga "Voćna vina"

Voćna vina” Kolb, Demuth, Schurig i Sennewald autori su knjige “Voćna vina / Proizvodnja u kućanstvu i obrtu” (izvornik “Fruchtweine”) što je u biblioteci Praktični priručnici objavljuje požeški nakladnik ITD Gaudeamus.

U izvorniku je doživjela već osam izdanja, a u nas, u nedostatku druge literature, dolazi u dobro vrijeme kada se mijenja ne samo financijski status voćnih vina, nego se ususret uključivanju u EU povećavaju trajni nasadi, dakako i voćnjaci. Kako je čuvanje i prerada još velik problem, posebice malih i srednjih voćara, obiteljskih gospodarstava, dobro dolazi svaki prirurčnik koji, kako kaže urednik hrvatskoga izdanja Ante V. Miličević, daje odgovore na mnoga pitanja koja ste često postavljali sebi. O tome kako različito voće (jabuke, oskoruše, bruške, višnje, jagode, ribiz, ogrozd, borovnice, kupine, bazga, trnina, drijenak, maline, naranče, rabarbara, šipak…) preraditi u vino. Čak i med.

S brojnim ilustracijama, tablicama i grafikonima, knjiga kreće od pripremanja voćnih vina u kućanstvu, a ima i dio o proizvodnjih voćnih vina u industriji i obrtu. Govori se i o propisima o vinu, voćnim vinima u Europu, donosi popis korisne literature, ali se tako obrađuju i kakvoću vina te najčešće bolesti (octikavost, vinski cvijet, mošusnost, miris mliječne kiseline, manitno vrenje, miris maslačne kiseline, sluzavost, oporost) i mane voćnih vina (crni, sivi i smeđi lom, miris sumporovodika, kvaščev H2S).

Knjiga stoji 80 kn, a može se nabaviti izravno u izdavača na tel. 034/272 874.