Kako sam grafički oblikovao Živi selo

Jenio Vukelić, grafički dizajner iz tvrtke Pictoris, kreativni otac vizualnog identiteta projekta Živi selo.

Skica logotipaCijela ideja oko projekta Živi selo koji smo trebali i dizajnerski oblikovati najsnažnije je bila inspirirana idejom “imperativa Živi selo kao projekta koji bi trebao utjecati na samo selo da se, kao iz inata, trgne samo te da govori i onima na selu i onima izvan sela da se u svakome pogledu suosjeća sa selom, da se Živi zajedno sa selom”.

Dizajnom pokazati da autistično stanje u kaosu (ne)protoka informacija treba dovesti u red. Zaokružiti selo kao cjelinu, kao naše korijenje, ali ne zatvoriti ga da živi u izolaciji. Da sačuva svoje vrijednosti, ali da u isto vrijeme bude otvoreno za svaku pozitivnu informaciju ili komunikaciju. Simbol globalnog sela koji krugom podsjeća na Zemlju, krugom koji zaokružuje cjelinu, ali ipak je dovoljno otvoren u isto vrijeme ne previše izložen. Jer tu su prave vrijednosti koje treba sačuvati. To je taj krug koji kazuje da selo treba obuhvatiti kao cjelinu. Unutar kruga simboli sela, simboli iskonskih vrijednosti prirode i ognjišta složeni su u skladnu cjelinu. Poput forme mandale, to je obrazac po kojem svaki sadržaj dolazi na svoje mjesto, a krug drži sve elemente na okupu.

Završni logotipTaj savinuti rub daje znaku formu pečata, jednostavnost i čistoću. Asocira na kineski pečat. Nekada su kolekcionari slika u Kini na djela od posebne vrijednosti utiskivali svoj pečat. Osim što je to bio znak vlasništva nad djelom, više od toga, on je bio znak uvažavanja i priznanja njegove izuzetne vrijednosti. Iz toga se logično rodila ideja da se taj znak, osim što je simbol cijeloga projekta, stavlja uz radove koji pridonose razvoju projekta Živi selo.

Tipografija svojim serifima prati dinamiku znaka i svojim skladom, svojim temeljem u rimskoj kapitali, podsjeća na iskonske vrijednosti zemlje.