Integralna proizvodnja šljiva

Proizvodnja šljiva u nas namijenjena je za svježu potrošnju i za preradu. prerađivači šljiva pri otkupu pred proizvođače postavljaju sve više zahtjeve kakvoće voća koje otkupljuju. Najcjenjenija sorta za preradu u na sje bistrica, no zbog osjetljivosti na virus šarke šljive, njezina produkcija upitne je ekonomske ispaltivosti u intenzivnoj proizvodnji. Prodaja šljiva za svježu potrošnju još je zahtjevnija, jer kupci u velikim gradovima i turističkim središtima, osim na vanjski izgled plodova, sve više pozornosti obraćaju na unutarnju kvalitetu i žele kupovati voće s potvrdnicom integrirane proizvodnje, upozoravaju jedna od koautorica mr. sc. Lada Bičak, inače načelnica odjela za zaštitu bilja, i ravnatelj HZPSS dr. sc. Ivan Katalinić.

Hrvatska udruga ua integriranu proizvodnju voća Ivan Ciglar krovna je udruga koja promiče takvu voćarsku proizvodnju. Proizvođači voća i malsina, članovi Udruge koji poštuju tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju voća poslije kontrole mogu ostvariti i potvrdnicu te svoje voće deklarirati kao proizod proizveden po principima integrirane proizvodnje.

U brošuri “Tehnološke smjernice za integralnu proizvodnju šljiva” razmatra se najmanje vleičina voćnjaka, obrađuje podizanje voćnjaka, izbor sadnoga materijala, podloge i sorata te načini proizvodnje, od sadnje, rezidbe, obrade tla, gnojidbe, natapanja i prrjeđivanja plodova, zatim primjene regulatora rasta i berbe. Voćarima će itetako koristiti osnovna načela integrirane zaštite te integriranu zaštitu od bolesti i štetnika, korova i glodavaca. Daje i primjer dnevnika radova i zapažanja u masliniku. Na kraju donoci i vrlo koristan pregled literature.

Više informacija o brošuri “Tehnološke smjernice za integralnu proizvodnju šljiva” izravno kod izdavača Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodanu službu, lokalnim ispostavama ili u Zagrebu, Kačićeva 9/III, tel. 01 4882 700, e-mail hzpss@hzpss.hr, web stranica HZPSS-a.