Gdje kupiti sadnice

Sadnice aronije

Rasadnik Kerestinec u Zagrebu, Kerestinečka cesta 13, tel. 01 33 84 910 (radno vrijem: svaki dan 8-17, subotom 8-14), kako javlja Gordana Paprić, nabavio je sadnice aronije.

Trogodišnji grmovi posađeni su u velike tegle. Prodaju se po 80 kn. Rano u proljeće i kasno u jesen sade se u jame manje od klasičnih za voćke, 60 cm x 60 cm x 60 cm. Drenaža je nužna kako aroniji noge “ne bi bile u vodi”. Aronija nije zahtjevna u uzgoju. Sadnice se ne šalju pouzećem.

Sadnice europske i američke brusnice, borovnice i kakija?

One koje zanima gdje bi mogli nabaviti sadnice brusnica, borovnice i kaki jabuka upujućemo na gospođu Gordanu Biondić iz tvrtke Euro-Alfa iz Zagreba (tel. 01 2387 368,koja javlja da su nabavili sadnice koje se mogu saditi u ožujku i početkom travnja.

Europska brusnica

Lijepa, nisko grmasta, visoka 25 cm, zelena pokrovna biljka, koja voli humusno kiselo tlo (pH 4 – 5) kiselosti, a sadi se s kiselim tresetom. Otporna je na bolesti i štetnike. Sadnice brusnica se sade 30 cm u redu s razmakom između redova 90 cm ili na 25 cm, ako je razmak između redova 100 cm. Jarak dubine 20 – 25 cm mora se napuniti kiselom zemljom bogatom humusom i dobro pognojenom. Između redova se kosimo. Kad je brusnica posađena, pušta izdanke i napravi tepih tako da popuni prostor između sadnica. Plodovi zore prvi put krajem srpnja, a drugi put krajem mjeseca rujna. Svatko si može na okućnici posaditi manji nasad zbog lijepa lišća i vrlo zdravih plodova koji se prerađuju se u sok, čaj, džem, umak, suše se ili zamrzavaju.

Američka brusnica

Puzajuće izdanke dužine od 1 – 2 m, na kojima izrastaju izdanci dužine 20 cm, a na njima su cvatovi i kasnije plodovi. U uzgoju se mogu pustiti da idu po tlu ili se usmjeravaju u red zbog lakšeg branja. Izdanci su drvenasti, lišće je tamno zeleno, a zimi u fazi mirovanja crvenkasto. Plodovi puno krupniji nego u europske brusnice zore u jesen. Sade se na širem razmaku, jer treba pustiti da izdanci razrastu. Sadi se jednako kao europska brunica. Za suše valja zalijevati oko sadnice. Sve vrste sadnica su dugovječne, nasadi brusnica traju i više od 30 godina.

Borovnica

Nasadi Borovnice traju najmanje 20-30 godina, a kad se grm izrodi, potrebno je pomlađivanje, izrezivanje starih grana, da izrastu novi izdanci, koji daju krupne plodove. Visoko grmasta borovnica može se uspješno gajiti na manjim nadmorskim visinama, iako uspijeva i visinama i do 1000 m, gdje je treba saditi ranije. Dobro uspijeva i na sjenovitim područjima posađena iza kuće, iza drveća ili u većoj posudi. Otporna je na zimu, mrazove i na bolesti, pa prskanje nije potrebno. Neke sorte zore i od 3 do 5 tjedana, a neke se beru i intervalima od 4 do 7 puta, ovisno o vremenu i području sadnje. Sadi se u za to pripremljene kanale ili iskopane jame u kojima mora biti kisela zemlja bogata humusom i pognojena. Razmak sadnje sadnica manje bujnih sorta američke borovnice u redu je 1 m – 1,2m, dok se ostale sorte sade na 1,5 m u redu s razmakom između redova najmanje 2,5 m.

Kaki Jabuka

Dobro uspijeva u kontinentalnoj klimi. Ima izuzetno lijepo stablo, tamnozelene kožnate listove, lijepe cvjetove i plodove, koji kasno ujesen ostaju na stablu bez lišća. Ubiru seprije jačih mrazeva. Dozrijevaju u različito vrijeme, ovisno o sorti, vremenu, osunčanosti i osvjetljenosti te
položaju sadnje itd.

Sadnice feijoe iz Sloveniji

Sadnice feijoe i mnogih zanimljivih voćnih vrsta odnosno sorta voćaka mogu se naći na imanju Antona Baznika, u rasadniku Rast u Krški vasi kraj Brežica u Sloveniji, tel. 00386/ 7 4559 344, mob. 00386/ 31 678217, web stranica Rast-a.

Sadnice “borovinke” u Srbiji?

Zlatko Sazdov javlja nam se iz Makedonije. Zanima ga gdje bi mogao kupiti sadnice borovinke u Srbiji. Pretpostavljamo da se radi o borovnici. Ukoliko možete pomoći g. Sazdovu, pošaljite nam poruku, a mi ćemo je proslijediti.